Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsfoto.
Publisert: 19-06-2024

Eierskifte av bedriften

Skal du selge eller overdra bedriften? Her er fem ting du må huske på!

1. Tenk gjennom hva du ønsker å oppnå og planlegg i god tid

Salgsprosesser og generasjonsskifter tar ofte tid og det er mange hensyn som gjør seg gjeldende. Det er derfor viktig å tenke gjennom prosessen i god tid før man ønsker å overlate bedriften til en annen. Skal bedriften selges til en ekstern tredjepart eller overføres til neste generasjon? Ønsker barna å overta bedriften og fortsette virksomheten eller er det bedre å realisere verdiene? Skal du fortsette å arbeide i bedriften og/eller ha en eierandel i bedriften? Hva er best for bedriften?

2. Timingen – når bør bedriften overføres?

Er timingen riktig for å overdra bedriften? Bør bedriften overføres mens eieren fremdeles lever? Bør bedriften overføres gradvis til neste generasjon? Bør det opprettes gavebrev, testament, fremtidsfullmakt eller annet?

3. Sørg for at selskapet har alt på stell – klargjør selskapet for salg

Sørg for at bedriften har orden i papirer, oversikt over alle relevante forhold i bedriften (for eksempel kunder og leverandører, kontrakter osv.), skatte- avgiftsmessige og regnskapsmessige forhold mv. Dette vil være viktig enten bedriften skal overføres til junior eller en ekstern kjøper. En ekstern kjøper vil ofte foreta en finansiell og juridisk gjennomgang av selskapet (due diligence review). Er det noen forbedringer du kan gjøre med bedriften din for å gjøre den mer attraktiv eller øke verdien? I så fall kan det være lurt å gjøre det før du selger.

4. Tenk gjennom de skattemessige og avgiftsmessige konsekvensene

Dersom bedriften som skal selges ligger i et aksjeselskap og du eier aksjene i selskapet indirekte via et norsk holdingselskap, vil holdingselskapet som kunne selge aksjene skattefritt. Salgsvederlaget som holdingselskapet mottar, kan dermed benyttes til å investere i andre prosjekter eller bli stående i holdingselskapet. Skatten utløses først når den bakenforliggende personlige aksjonæren tar ut midler fra holdingselskapet. Pengene du får inn av å selge selskapet kan dermed reinvesteres i andre prosjekter eller bli stående i holdingselskapet til senere.

5. Er bedriften strukturert på en optimal måte med tanke på salg/overføring til neste generasjon?

Det kan være aktuelt å gjennomføre en omorganisering før overdragelsen gjennomføres. Bør personlig næringsvirksomhet omdannes til AS? Bør det etableres en holdingstruktur før salg?

Ta kontakt med juridisk avdeling i MEF hvis du har spørsmål.

Skrevet av senioradvokat Celine Scheel i Ræder Bing advokatfirma AS.

Relaterte nyheter

Nye krav til arbeidsavtaler
Publisert:26.06.2024

Nye krav til arbeidsavtaler

Kravene gjelder med virkning fra 1. juli og innebærer i korte trekk at arbeidsavtalene blir mer detaljerte enn tidligere.

Les merles mer
Har du kontroll på endringene i arbeidsmiljøloven?
Publisert:11.06.2024

Har du kontroll på endringene i arbeidsmiljøloven?

1. januar i år trådte det i kraft en rekke endringer i arbeidsmiljøloven, og ytterligere endringer følger på 1. juli.

Les merles mer
Endringer i kursrabatten for tariffbedriftene
Publisert:6.06.2024

Endringer i kursrabatten for tariffbedriftene

Refusjonen fra opplærings- og utviklingsfondet til tariffbedrifter økte betraktelig i fjor, vi ser oss nå nødt til å redusere denne rabatten inntil videre.

Les merles mer