Offentlige anskaffelser

Når en offentlig oppdragsgiver skal gjøre anskaffelser av en viss størrelse, må de lyse ut oppdraget, slik at flere entreprenører kan konkurrere om jobben. De må da følge reglene for offentlige anskaffelser.

Dette bør du vite om offentlige anskaffelser

1.januar 2024 kom det nye regler om klima- og miljøhensyn i offentlige anbudskonkurranser.

Hovedregelen er at klima- og miljøhensyn skal vektes 30 prosent som tildelingskriterium ved vare- og tjenestekontrakter over 1,49 millioner og ved bygg- og anleggskontrakter over 57, 8 millioner. Er det klart at det gir en bedre klima- og miljøgevinst å benytte klima- og miljø som krav i kravspesifikasjonen fremfor som tildelingskriterier kan det gjøres.

I kontrakter under verdiene som er nevnt ovenfor kan oppdragsgiver velge om de vil bruke klima- og miljøhensyn som tildelingskriterium eller som krav i kravspesifikasjonen.

Vi anbefaler at dere snakker med oppdragsgivere dere ofte jobber for om hva dere kan tilby. Enten knyttet til konkrete utførelser eller maskiner og utstyr. Mange oppdragsgivere har ikke oversikt over hva markedet kan tilby og det kan føre til at krav og kriterier ikke treffer helt.

I en offentlig anbudskonkurranse er det en anledning til å stille spørsmål til konkurransen som oppdragsgiver besvarer. Disse spørsmålene blir offentliggjort.

Det er lurt å bruke denne muligheten til å avklare forhold dere lurer på knyttet til konkurransen. Som kjent kan et tilbud med forbehold bli avvist, og det er derfor en fordel å avklare forhold før tilbudsfristen, så dere kan levere et tilbud uten forbehold.

Etter offentleglova § 3 er utgangspunktet at alle har rett til innsyn i saksdokumenter, med mindre annet er regulert. Et praktisk unntak for innsyn er forretningshemmeligheter.

Dere kan blant annet be om innsyn i anbudsprotokoll, eventuelle matrise for vurderingene samt tilbudene i konkurransen. Innsyn i disse dokumentene skal gjøre det mulig for dere å kontrollere om anskaffelsen har gått riktig for seg.

Etter kontrakten er tildelt en entreprenør har dere adgang til å klage til oppdragsgiver hvis dere mener tildelingen er feil.

Det skal settes en karensfrist, frist før oppdragsgivere kan signere med valgte entreprenør. I denne perioden kan dere klage til oppdragsgiver. Oppdragsgiver har mulighet til å omgjøre tildelingen. Gjør de ikke det, og du ønsker å gå videre med klagen kan du klage til Klagenemda for offentlige anskaffelser, eller ta saken til tingretten.

Anbudsreglene endres stadig

Offentlige anbudskonkurranser er underlaget et komplekst regelverk som stadig er i endring. MEF jobber for at det skal konkurreres på like vilkår som er kjent for entreprenørene på forhånd, og at det kan kontrolleres at oppdragsgiver har brukt regelverket riktig.

For å få til dette er vi stadig i dialog med oppdragsgiverne dere jobber for, og er lydhøre på innspill dere ønsker at vi skal formidle.

MEF innhenter også synspunkter fra medlemmene og kommer med innspill til lovgiver.

Anbudsreglene endres stadig
Klimakalkulator

Klimakalkulator

Klima og miljø vektes nå 30 prosent i offentlige anbud. Klimakalkulatoren er et verktøy for å beregne og redusere klimafotavtrykket på prosjekt, eller ved fremstilling av produkter.

Les mer om klimakalkulatoren her

Kontakt oss