Forbrukerenterprise
Forbrukerentrepriser er avtaler mellom produsent, entreprenør og håndverker på den ene siden, og forbruker på den andre siden. Forbrukerentrepriser reguleres av forbrukerlovgivning, enten av Bustadoppføringslova eller av Håndverkertjenesteloven.
Spørsmål og svar om forbrukerenterprise
Bustadoppføringsloven og håndverkertjenesteloven.
Bustadoppføringsloven regulerer avtaler om arbeid i forbindelse oppføring av ny bolig eller fritidsbolig. En «full ombygging» av bolig eller fritidsbolig omfattes også av loven. Loven har særskilte regler om garantistillelse over 2G og regler om overtakelse.
Håndverkertjenesteloven regulerer øvrige arbeider som utføres for privatpersoner.
En forbruker er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Nei, lovene er ufravikelige til ugunst for forbrukeren. I praksis betyr det at entreprenøren og forbrukeren ikke kan avtale dårligere vilkår enn det forbrukeren har etter loven.
Loven åpner for at partene kan avtale endringer. Eksempelvis regler om fakturering og prisoverslag.
Entreprenøren har en særskilt plikt etter forbrukervernlovene til å veilede og fraråde forbrukeren før og underveis i prosjektet. Disse pliktene er ment å beskytte forbrukeren, som ofte har mindre fagkunnskap enn tjenesteyteren, og sikre at beslutninger tas på et informert grunnlag.
Håndverkeren skal gi forbrukeren nødvendig informasjon og råd underveis i oppdraget. Dersom det oppstår behov for tilleggsarbeid som er praktisk å utføre samtidig med det avtalte arbeidet, skal forbrukeren kontaktes og informeres. Håndverkeren skal også veilede om hvordan arbeidet bør utføres, og samrå seg med forbrukeren der det er naturlig.
Entreprenøren må fraråde løsninger som ikke er hensiktsmessige, teknisk forsvarlige eller økonomisk fornuftige. Dette gjelder særlig dersom forbrukeren ønsker endringer som kan føre til problemer eller merkostnader.
Dersom entreprenøren ikke overholder plikten til å veilede- og fraråde anses dette som en mangel.
Ja, dersom ikke annet er tydelig presisert, omfatter prisen entreprenøren oppgir merverdiavgift.
Forbrukeren kan bestille endringer i avtalen underveis.
Utgangspunktet etter loven er at partene skal inngå en ny skriftlig avtale for endringsarbeidene.
Vi anbefaler at dere lager en skriftlig avtale, hvor det kommer klart frem hva som inngår i avtalen og hvordan vederlaget opptjenes. Det kan være hensiktsmessig å negativt avgrense hva som ikke er omfattet av avtalen, slik at grensesnittet blir tydelig for forbrukeren.
Videre bør dere ta stilling til om dere skal stille garanti og når det skal faktureres.
Kontakt oss
