Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 5-05-2025

Velg riktig kontraktstandard

MEFs advokater mottar ofte spørsmål om hvilke standarder og avtaleutkast som kan benyttes i nærings- og forbrukerentrepriser. Her finner du en oversikt.

Av: Advokat Mari Rudshaug og advokatfullmektig Håvard Almås.

I samarbeid med bransjeorganisasjonene utarbeider Standard Norge kontraktsvilkår for næringsentrepriser. Det er imidlertid viktig å velge en standard som er tilpasset ønsket fordeling av risiko og ansvar i den aktuelle entreprisen. Feil valg kan resultere i økte kostnader og – i verste fall – rettslig tvist.

I det følgende tar vi en gjennomgang av de mest sentrale standardkontraktene og byggblankettene.

Noen begreper

Norsk Standard (NS)-kontraktene er utarbeidet for avtaler mellom næringsdrivende, eller næringsdrivende – offentlig oppdragsgiver. Kontraktsstandardene angir fordelingen av rettigheter og plikter mellom partene.

For ordens skyld, partene kan avtale spesielle bestemmelser som endrer standardens bestemmelser og system. Les derfor avtaleutkastet nøye før signering for å forstå avtaleforpliktelsene.

Byggblankettene er kontraktsmaler som benyttes til å fylle ut spesifikke detaljer i forbindelse med entrepriseprosjektet.

Forbrukerblankettene har mange fellestrekk med byggblankettene, men er særskilt tilpasset regelverket som gjelder i avtaler mellom næringsdrivende og forbruker.

Totalentrepriser

NS 8407

Standarden har til formål å regulere kontraktsforholdet der èn part, totalentreprenøren, påtar seg hele eller vesentlige deler av prosjekteringen og utførelsen av et bygg- eller anleggsarbeid for den annen part, byggherren.

Byggblanketter:

  • 8407 A (alminnelig kontrakt om totalentrepriser)
  • 8407 B (tilpasset entreprenørens sikkerhetsstillelse i utførelsestiden og reklamasjonstiden)
  • 8407 C (tilpasset byggherres sikkerhetsstillelse).

Utførelsesentrepriser

NS 8405

Brukes i kontraktsforhold der det er behov for strengt formaliserte varslingsprosedyrer og utstrakt plikt til samordning med andre aktører. Standarden forutsetter at byggherren leverer det vesentligste av prosjekteringen.

Byggblanketter:

  • 8405 A (alminnelig kontrakt om utførelse av anleggsarbeider)
  • 8405 B (tilpasset entreprenørens sikkerhetsstillelse i utførelsestiden og reklamasjonstiden)
  • 8405 C (tilpasset byggherres sikkerhetsstillelse).

NS 8406

Inneholder hovedsakelig tilsvarende bestemmelser som NS 8405, men med enklere varslingsregler. Passer godt der det er få entreprenører samtidig på byggeplassen.

Standarden bør benyttes i prosjekter hvor det ikke er behov for strenge varslingsprosedyrer og samordningsplikter. I likhet med NS 8405 forutsettes det at byggherren leverer det vesentligste av prosjekteringen.

Byggblanketter:

  • 8406 A (alminnelig kontrakt om utførelse av anleggsarbeider)
  • 8406 B (tilpasset entreprenørens sikkerhetsstillelse i utførelsestiden og reklamasjonstiden)
  • 8406 C (tilpasset byggherres sikkerhetsstillelse).

Underentreprisekontrakter

NS 8415 og 8416 er underentreprisekontrakter for utførelsesentrepriser. NS 8417 gjelder for totalunderentrepriser. Samtlige har tilhørende byggblanketter.

Når oppdragsgiver er privatperson

Dersom kunden er forbruker, gjelder blant annet håndverkertjenesteloven eller budstadoppføringslova. Disse lovene kan ikke endres til forbrukerens ulempe, selv om det er inngått avtale som tilsier noe annet. Forbrukerblankettene ivaretar kravene etter forbrukerregelverket.

Ved rehabilitering og vedlikehold av boliger er det håndverkertjenesteloven som gjelder. For at bustadsoppføringslova skal komme til anvendelse, må avtalen som utgangspunkt gjelde nyoppføring av bygning til boformål. En «full ombygging» regnes likt med oppføring. Krav om garantistillelse over 2G og strengere mangelsvurderingen er hovedforskjellen sammenlignet med håndverkertjenesteloven.

Ta kontakt med MEFs juridiske avdeling dersom du har spørsmål om standardkontraktene eller annet.

Relaterte nyheter

Lønn for røde dager
Publisert:11.04.2025

Lønn for røde dager

I mai er det flere helligdager, eller det vi kaller «røde dager». Her er en oversikt over hvordan disse dagene skal godtgjøres. Legg merke til at det gjelder ulike regler for bedrifter med og uten tariffavtale.

Les merles mer
Forslag til ny lov om vann- og avløpsanlegg
Publisert:28.03.2025

Forslag til ny lov om vann- og avløpsanlegg

Regjeringen foreslår ny lov som tydeliggjør ansvar for vann og avløp, styrker kommunens oppfølging og innfører nye krav til overvannshåndtering.

Les merles mer
Innstramminger i lærlingekravet fra 1. august
Publisert:4.03.2025

Innstramminger i lærlingekravet fra 1. august

Offentlige oppdragsgivere skal stille krav om at minst ti prosent av arbeidet utføres av lærlinger. Kravet gjelder bransjer hvor det er særlig behov for læreplasser.

Les merles mer