Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 20-12-2022

Differensiert arbeidsgiveravgift og dårlig økonomi i firmaet?

Advokat Jørgen Bull er bekymret for at medlemmer i områder med lav sats for arbeidsgiveravgift kan få en kjedelig overraskelse fra skattemyndighetene i 2023.

Advokat Jørgen Bull arbeider med skatt- og avgiftsjuss i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS.

2022 har blitt et krevende år for mange, og Bull er bekymret for medlemmer i MEF som har lav sats for arbeidsgiveravgift. Se hvem dette gjelder for her: Arbeidsgiveravgift - soneinndeling - Skatteetaten.

"Ulovlig statsstøtte"

En lite kjent regel fra EU sier at ordningen med lavere sats for arbeidsgiveravgiften anses som «ulovlig statsstøtte» dersom bedriften kommer i økonomiske vanskeligheter i løpet av året.

Definisjonen på hva som er «økonomiske vanskeligheter» følger også av EU-regelverket: Dersom mer enn ½ parten av selskapskapitalen er tapt, anses virksomheten for å være i økonomiske vanskeligheter.

Skattemyndighetene vil da kunne kreve full arbeidsgiveravgift på 14,1 % - i året etter ½ parten av selskapskapitalen er tapt – og i tillegg ilegge en saftig straffeskatt. En mulighet kan være å øke selskapskapitalen, men da må man gi en mellombalanse for å «få med seg» den nye selskapskapitalen. Gjør man ikke det risikerer man høy arbeidsgiveravgift selv om virksomheten ikke lenger er i «økonomiske vanskeligheter».


Kontakt regnskapsfører

Bulls klare oppfordring til medlemmer med tilhørighet i områder med redusert arbeidsgiveravgift, er å snarest kontakte regnskapsfører eller revisor for å avklare om bedriften står i fare for å måtte betale full arbeidsgiveravgift.
Og i så fall videre avklare om det er tiltak som kan iverksettes for å redusere risikoen for slike betalingskrav om full arbeidsgiveravgift.

Jørgen Bull | Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS (seland-roedl.no)

Relaterte nyheter

Ny lov om offentlige anskaffelser
Publisert:19.02.2024

Ny lov om offentlige anskaffelser

Anskaffelsesutvalget har utarbeidet et nytt lovforslag for offentlige innkjøp. Vi har kommet med innspill, les vårt høringssvar her.

Les merles mer
Verdikort fra Circle K
Publisert:12.02.2024

Verdikort fra Circle K

Circle K lanserer digitale verdikort. De kan gis til ansatte eller kunder.

Les merles mer
Er du vår nye regionsjef i Vest?
Publisert:2.02.2024

Er du vår nye regionsjef i Vest?

MEF Region Vest søker ny regionsjef til vårt regionskontor i Bergen. Søknadsfrist 24. februar.

Les merles mer