Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 20-12-2022

Differensiert arbeidsgiveravgift og dårlig økonomi i firmaet?

Advokat Jørgen Bull er bekymret for at medlemmer i områder med lav sats for arbeidsgiveravgift kan få en kjedelig overraskelse fra skattemyndighetene i 2023.

Advokat Jørgen Bull arbeider med skatt- og avgiftsjuss i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS.

2022 har blitt et krevende år for mange, og Bull er bekymret for medlemmer i MEF som har lav sats for arbeidsgiveravgift. Se hvem dette gjelder for her: Arbeidsgiveravgift - soneinndeling - Skatteetaten.

"Ulovlig statsstøtte"

En lite kjent regel fra EU sier at ordningen med lavere sats for arbeidsgiveravgiften anses som «ulovlig statsstøtte» dersom bedriften kommer i økonomiske vanskeligheter i løpet av året.

Definisjonen på hva som er «økonomiske vanskeligheter» følger også av EU-regelverket: Dersom mer enn ½ parten av selskapskapitalen er tapt, anses virksomheten for å være i økonomiske vanskeligheter.

Skattemyndighetene vil da kunne kreve full arbeidsgiveravgift på 14,1 % - i året etter ½ parten av selskapskapitalen er tapt – og i tillegg ilegge en saftig straffeskatt. En mulighet kan være å øke selskapskapitalen, men da må man gi en mellombalanse for å «få med seg» den nye selskapskapitalen. Gjør man ikke det risikerer man høy arbeidsgiveravgift selv om virksomheten ikke lenger er i «økonomiske vanskeligheter».


Kontakt regnskapsfører

Bulls klare oppfordring til medlemmer med tilhørighet i områder med redusert arbeidsgiveravgift, er å snarest kontakte regnskapsfører eller revisor for å avklare om bedriften står i fare for å måtte betale full arbeidsgiveravgift.
Og i så fall videre avklare om det er tiltak som kan iverksettes for å redusere risikoen for slike betalingskrav om full arbeidsgiveravgift.

Jørgen Bull | Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS (seland-roedl.no)

Relaterte nyheter

Eierskifte av bedriften
Publisert:19.06.2024

Eierskifte av bedriften

Skal du selge eller overdra bedriften? Her er fem ting du må huske på!

Les merles mer
MEFs Landsmøte vel gjennomført
Publisert:13.06.2024

MEFs Landsmøte vel gjennomført

Delegater, tillitsvalgte, øvrige medlemmer, ledsagere og samarbeidspartnere var samlet til en trivelig helg på Hotell Norge i Bergen 7. – 9. juni.

Les merles mer
MEF styrker laget i region Vest
Publisert:11.06.2024

MEF styrker laget i region Vest

MEF er svært tilfreds med at Mona Løvås har takket ja til å bli vår nye regionsjef i region Vest.

Les merles mer