Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 20-12-2022

Differensiert arbeidsgiveravgift og dårlig økonomi i firmaet?

Advokat Jørgen Bull er bekymret for at medlemmer i områder med lav sats for arbeidsgiveravgift kan få en kjedelig overraskelse fra skattemyndighetene i 2023.

Advokat Jørgen Bull arbeider med skatt- og avgiftsjuss i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS.

2022 har blitt et krevende år for mange, og Bull er bekymret for medlemmer i MEF som har lav sats for arbeidsgiveravgift. Se hvem dette gjelder for her: Arbeidsgiveravgift - soneinndeling - Skatteetaten.

"Ulovlig statsstøtte"

En lite kjent regel fra EU sier at ordningen med lavere sats for arbeidsgiveravgiften anses som «ulovlig statsstøtte» dersom bedriften kommer i økonomiske vanskeligheter i løpet av året.

Definisjonen på hva som er «økonomiske vanskeligheter» følger også av EU-regelverket: Dersom mer enn ½ parten av selskapskapitalen er tapt, anses virksomheten for å være i økonomiske vanskeligheter.

Skattemyndighetene vil da kunne kreve full arbeidsgiveravgift på 14,1 % - i året etter ½ parten av selskapskapitalen er tapt – og i tillegg ilegge en saftig straffeskatt. En mulighet kan være å øke selskapskapitalen, men da må man gi en mellombalanse for å «få med seg» den nye selskapskapitalen. Gjør man ikke det risikerer man høy arbeidsgiveravgift selv om virksomheten ikke lenger er i «økonomiske vanskeligheter».


Kontakt regnskapsfører

Bulls klare oppfordring til medlemmer med tilhørighet i områder med redusert arbeidsgiveravgift, er å snarest kontakte regnskapsfører eller revisor for å avklare om bedriften står i fare for å måtte betale full arbeidsgiveravgift.
Og i så fall videre avklare om det er tiltak som kan iverksettes for å redusere risikoen for slike betalingskrav om full arbeidsgiveravgift.

Jørgen Bull | Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS (seland-roedl.no)

Relaterte nyheter

Er du klar for MEFA i Trondheim?
Publisert:8.06.2023

Er du klar for MEFA i Trondheim?

Fredag 16. juni åpner vi opp for stor anleggsutstilling på E.C Dahls bryggerier i Trondheim. Gratis inngang for besøkende. Velkommen!

Les merles mer
Beat for beat på Arctic Entrepreneur
Publisert:6.06.2023

Beat for beat på Arctic Entrepreneur

Vi har booket Trond Nagell med venner, kjent fra Beat for beat på NRK, til pianobar etter Brakkemiddagen 24. januar. Vi gleder oss!

Les merles mer
Status på SmartMEF og KSMEF
Publisert:5.06.2023

Status på SmartMEF og KSMEF

Nye endringer før sommeren, og veien videre med SmartMEF og KSMEF.

Les merles mer