Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Julie Brodtkorb - Foto: CF Wesenberg - Kolonihaven
Publisert: 30-11-2022

Enighet om statsbudsjettet

Vi er godt fornøyde med at regjeringspartiene har kommet til enighet om tre av våre viktigste saker.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kommet til enighet med budsjettpartner SV. Det betyr at vi nå vet hvilke prioriteringer som Stortinget vil vedta for neste års budsjett.

Her er de tre viktigste nyhetene for MEF:

  • Anleggsdiesel blir billigere: Grunnavgiften avvikles helt og selv om CO2-avgift går opp, er det fortsatt vesentlig lavere avgift på anleggsdiesel i 2023.
  • MVA på omtvistet beløp ligger an til å få sin endelige løsning: Entreprenører skal slippe å betale moms før endelig sluttoppgjør er avklart dersom byggherre bestrider deler av sluttoppgjøret. Regelverket skal endelig vedtas av Kongen i statsråd rett før jul, men det er nå klart at endringen er finansiert av Stortinget.
  • Vedlikehold på riksveg opprettholdes: Det er kraftig kostnadsvekst også på drift- og vedlikehold, men regjeringen har bevilget 800 millioner til å legge opp til å opprettholde aktivitetsnivået på vegvedlikehold.
- Disse sakene er viktige for MEFs medlemmer. Lavere avgift på anleggsdiesel gir lavere driftskostnader for våre medlemmer. Dette er særlig viktig for små og mellomstore entreprenører som operer i privatmarkedet eller gjør jobber til fastpris, sier Julie Brodtkorb.


MVA på omtvistet beløp er en næringspolitisk hjertesak for MEF. Vi har jobbet i en årrekke med å få til endringer her, slik at våre medlemmer ikke må svare moms før de faktisk har tjent penger. Dette sikrer likviditet og at ellers lønnsomme entreprenører ikke går konkurs.

Regjeringen legger opp til at aktivitetsnivået på vedlikehold på riksveiene holdes på samme nivå som i fjor.


Relaterte nyheter

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB
Publisert:25.05.2023

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB

Innstilingen til ny opplæringslov offentliggjort; OKAB får fortsette som før. – En stor seier for lærlingene, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb.

Les merles mer
Opplæringskontorene reddet
Publisert:26.04.2023

Opplæringskontorene reddet

Regjeringspartiene snur i forslaget om ny opplæringslov. Slår fast at opplæringskontorene fortsatt kan være part i lærekontrakten. Vi i MEF jubler.

Les merles mer
Dato er klar for forlengelse av Sentral godkjenning
Publisert:9.01.2023

Dato er klar for forlengelse av Sentral godkjenning

Det er nå klart at overgangsordning for Sentral godkjenning blir forlenga til 1. juli 2025.

Les merles mer