Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde.
Publisert: 20-04-2022

Frykter livsverk går i vasken: – Store, tøffe entreprenører er på gråten

Skyhøye utgifter til drivstoff truer bedrifter i anleggsbransjen. Mange frykter de må gå til oppsigelser og permitteringer, viser en fersk undersøkelse.

Saken er hentet fra nrk.no

– Jeg har aldri opplevd å få så mange telefoner. Store, tøffe entreprenører er på gråten fordi de ser at livsverket forsvinner. Det sier administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) Julie Brodtkorb.

En medlemsundersøkelse de nå har gjort, viser at 30 prosent av bedriftene i anleggsbransjen frykter oppsigelser eller permitteringer. Dette som følge av høye dieselpriser. Brodtkorb sier det er den største krisen bransjen har stått i på ti år.

Ifølge MEF har kostnadene for drift av anleggsmaskiner økt med 6,8 prosent siden desember 2021. Økningen skal i hovedsak skyldes kraftig oppgang i dieselprisen.

MEF representerer 2300 medlemsbedrifter med totalt 40.000 ansatte.

Kjøpte diesel for 3 millioner i mars

Hovden hytteservice tilbyr blant annet entreprenørtjenester. Firmaet har merket at utgiftene har økt betraktelig.

– I mars var dieselregningen vår på 3 millioner kroner. Det er rundt dobbelt så mye som på samme tid i fjor, sier daglig leder Jo Breivegen.

Firmaet jobber nå med å gjøre riksvei 9 gjennom Setesdal litt bredere. Da trengs både store maskiner og mye drivstoff. En tredel av driftsutgiftene går nå til diesel. Det går hardt utover firmaet med 75 ansatte. Breivegen tror hans firma skal klare seg, men forteller at han tenker mye på kollegaer som sliter. – Mange vil nok ikke klare seg gjennom dette, sier han.Mener regjeringa bør gjøre noe

Breivegen mener regjeringa må gjøre noe.

– Om de ikke gjør noe med dieselprisen, må de i alle fall gjøre noe med bevilgningene til samferdselssektoren. For det er der vi hovedsakelig jobber. Han påpeker at maskinentreprenører mange steder i Distrikts-Norge er den største arbeidsgiveren etter offentlig sektor.

Bygg og anleggsbransjen er Norges største fastlandsnæring.Utfordrer Sp

Brodtkorb i MEF utfordrer nå finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Han fikk et krav på budsjettkonferansen om å gjøre noe med drivstoffprisene. Nå må de slutte og skylde på Arbeiderpartiet og handle, sier hun.

Statssekretær i Senterpartiet Erlend Trygve Grimstad sier til NRK at de tar de høye drivstoffprisene på største alvor. – Vi kan ikke stå og se på at prisene er så høye over tid, da dette rammer vanlige folk og bedrifter i hele landet. Da må vi vurdere konkrete og målrettede virkemidler.

Han opplyser at finansdepartementet har hatt møter med næringa for å motta innspillene deres. – Vi er opptatt av å lytte og vil vurdere situasjonen fortløpende.

Han påpeker at eventuell grep for å hjelpe næringsliv eller forbrukere må skje innenfor ordinære budsjetter.
De som har minst, får mest

Stortingsrepresentant for Agder, Kari Henriksen (Ap), sier de følger situasjonen nøye, spesielt for små og mellomstore bedrifter. – Fram til nå har ikke regjeringen funnet det riktig å bevilge ekstra støtte til drivstoffutgifter. Hun sier det har vært viktig å sørge for at fellespengene blir brukt på en effektiv og rettferdig måte. – Vi har startet denne prosessen med at de som har aller minst får mest støtte, sier Henriksen.

Relaterte nyheter

Skuffet over svakt RNB for fylkesveiene
Publisert:14.05.2024

Skuffet over svakt RNB for fylkesveiene

MEF er bekymret for at vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene fortsetter. Revidert nasjonalbudsjett (RNB) varsler ikke noen opptrapping av satsingen på fylkesveier.

Les merles mer
Vil innføre plikt til å melde inn grunnundersøkelser
Publisert:25.04.2024

Vil innføre plikt til å melde inn grunnundersøkelser

– Gjerdrumulykka synliggjorde for alle hvor viktig det er med god oversikt over grunnforholda der vi bygger og bor, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

Les merles mer
Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring
Publisert:3.04.2024

Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring

I den senere tiden har det vært mye diskusjon rundt opplæringskontorene og deres mulighet til å drive opplæring. I dette leserinnlegget blir opplæringskontorenes rolle avklart.

Les merles mer