Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde.
Publisert: 20-04-2022

Frykter livsverk går i vasken: – Store, tøffe entreprenører er på gråten

Skyhøye utgifter til drivstoff truer bedrifter i anleggsbransjen. Mange frykter de må gå til oppsigelser og permitteringer, viser en fersk undersøkelse.

Saken er hentet fra nrk.no

– Jeg har aldri opplevd å få så mange telefoner. Store, tøffe entreprenører er på gråten fordi de ser at livsverket forsvinner. Det sier administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) Julie Brodtkorb.

En medlemsundersøkelse de nå har gjort, viser at 30 prosent av bedriftene i anleggsbransjen frykter oppsigelser eller permitteringer. Dette som følge av høye dieselpriser. Brodtkorb sier det er den største krisen bransjen har stått i på ti år.

Ifølge MEF har kostnadene for drift av anleggsmaskiner økt med 6,8 prosent siden desember 2021. Økningen skal i hovedsak skyldes kraftig oppgang i dieselprisen.

MEF representerer 2300 medlemsbedrifter med totalt 40.000 ansatte.

Kjøpte diesel for 3 millioner i mars

Hovden hytteservice tilbyr blant annet entreprenørtjenester. Firmaet har merket at utgiftene har økt betraktelig.

– I mars var dieselregningen vår på 3 millioner kroner. Det er rundt dobbelt så mye som på samme tid i fjor, sier daglig leder Jo Breivegen.

Firmaet jobber nå med å gjøre riksvei 9 gjennom Setesdal litt bredere. Da trengs både store maskiner og mye drivstoff. En tredel av driftsutgiftene går nå til diesel. Det går hardt utover firmaet med 75 ansatte. Breivegen tror hans firma skal klare seg, men forteller at han tenker mye på kollegaer som sliter. – Mange vil nok ikke klare seg gjennom dette, sier han.Mener regjeringa bør gjøre noe

Breivegen mener regjeringa må gjøre noe.

– Om de ikke gjør noe med dieselprisen, må de i alle fall gjøre noe med bevilgningene til samferdselssektoren. For det er der vi hovedsakelig jobber. Han påpeker at maskinentreprenører mange steder i Distrikts-Norge er den største arbeidsgiveren etter offentlig sektor.

Bygg og anleggsbransjen er Norges største fastlandsnæring.Utfordrer Sp

Brodtkorb i MEF utfordrer nå finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Han fikk et krav på budsjettkonferansen om å gjøre noe med drivstoffprisene. Nå må de slutte og skylde på Arbeiderpartiet og handle, sier hun.

Statssekretær i Senterpartiet Erlend Trygve Grimstad sier til NRK at de tar de høye drivstoffprisene på største alvor. – Vi kan ikke stå og se på at prisene er så høye over tid, da dette rammer vanlige folk og bedrifter i hele landet. Da må vi vurdere konkrete og målrettede virkemidler.

Han opplyser at finansdepartementet har hatt møter med næringa for å motta innspillene deres. – Vi er opptatt av å lytte og vil vurdere situasjonen fortløpende.

Han påpeker at eventuell grep for å hjelpe næringsliv eller forbrukere må skje innenfor ordinære budsjetter.
De som har minst, får mest

Stortingsrepresentant for Agder, Kari Henriksen (Ap), sier de følger situasjonen nøye, spesielt for små og mellomstore bedrifter. – Fram til nå har ikke regjeringen funnet det riktig å bevilge ekstra støtte til drivstoffutgifter. Hun sier det har vært viktig å sørge for at fellespengene blir brukt på en effektiv og rettferdig måte. – Vi har startet denne prosessen med at de som har aller minst får mest støtte, sier Henriksen.

Relaterte nyheter

Et flom- og skredsikringsbudsjett i 2024
Publisert:18.08.2023

Et flom- og skredsikringsbudsjett i 2024

Viktig beskjed til regjeringen: Statsbudsjettet for 2024 må bli et flom- og skredsikringsbudsjett. Les Julie Brodtkorbs kronikk her.

Les merles mer
Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB
Publisert:25.05.2023

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB

Innstilingen til ny opplæringslov offentliggjort; OKAB får fortsette som før. – En stor seier for lærlingene, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb.

Les merles mer
Opplæringskontorene reddet
Publisert:26.04.2023

Opplæringskontorene reddet

Regjeringspartiene snur i forslaget om ny opplæringslov. Slår fast at opplæringskontorene fortsatt kan være part i lærekontrakten. Vi i MEF jubler.

Les merles mer