Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 8-02-2022

Tendens til økning i arbeidsskadedødsfall

30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier Arbeidstilsynet.

Bygg- og anleggsvirksomheten er en av de mest ulykkesutsatte næringene både med tanke på antall ulykker og antall som omkommer på jobb. Dette ser vi også i 2021, der bygge- og anleggsvirksomhet er den næringen med flest arbeidsskadedødsfall.

Ni arbeidsskadedødsfall er registrert i næringen i 2021, som er på samme nivå som årene før, med åtte i 2020 og ni i 2019.

For tiårsperioden 2011 – 2020 har det i snitt omkommet åtte arbeidstakere per år i denne næringen, og antallet holder seg dermed stabilt.

Det er stor variasjon i hendelsesforløp for de ni dødsulykkene, men to ulykkestyper er gjengående: Fire av arbeidstakerne døde som følge av å bli klemt/fanget, og tre omkom i fallulykker. To av de ni omkomne i næringen var utenlandske arbeidstakere.


Én arbeidsulykke er én for mye

I forhold til tallene arbeidstilsynet legger fram er det viktig at de også viser til hvor mange arbeidende timer det er i perioden. Samtidig er det en utfordring for bransjen at bygg og anlegg blir sett på som én bransje.

- MEF ønsker i framtiden at dette blir delt, slik at vi som anleggsbransje kan få bedre forutsetninger for å arbeide med de utfordringen som er i forhold til sikkerhet på anlegg.

- Dersom arbeidstilsynet ønsker er vi gjerne med og finne løsninger på dette, sier Frode Andersen, leder leder for HMS/KS i MEF.

Du kan lese hele saken på Arbeidstilsynets nettsider ved å klikke her.

Relaterte nyheter

Sakspapirene til Landsmøtet er klare
Publisert:14.05.2024

Sakspapirene til Landsmøtet er klare

Vi gleder oss til MEFs landsmøte som finner sted 7. - 9. juni på Hotell Norge i Bergen. Landsmøtet er åpent for alle medlemmer.

Les merles mer
Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina
Publisert:14.05.2024

Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina

Krigen i Ukraina har nå vart i over to år, og det er stadig store behov for bistand. Med god hjelp og samarbeid mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv, er Norge nå en av de største bidragslandene i Europa på materiell og utstyr som sendes til Ukraina.

Les merles mer
MEF og næringslivet endelig hørt
Publisert:9.05.2024

MEF og næringslivet endelig hørt

MEF har jobbet mot den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften som ble innført i 2023. Endelig har Regjeringen lyttet til MEF og resten av norsk næringsliv. Fra 1. januar 2025 avvikles ordningen.

Les merles mer