Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 8-02-2022

Tendens til økning i arbeidsskadedødsfall

30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier Arbeidstilsynet.

Bygg- og anleggsvirksomheten er en av de mest ulykkesutsatte næringene både med tanke på antall ulykker og antall som omkommer på jobb. Dette ser vi også i 2021, der bygge- og anleggsvirksomhet er den næringen med flest arbeidsskadedødsfall.

Ni arbeidsskadedødsfall er registrert i næringen i 2021, som er på samme nivå som årene før, med åtte i 2020 og ni i 2019.

For tiårsperioden 2011 – 2020 har det i snitt omkommet åtte arbeidstakere per år i denne næringen, og antallet holder seg dermed stabilt.

Det er stor variasjon i hendelsesforløp for de ni dødsulykkene, men to ulykkestyper er gjengående: Fire av arbeidstakerne døde som følge av å bli klemt/fanget, og tre omkom i fallulykker. To av de ni omkomne i næringen var utenlandske arbeidstakere.


Én arbeidsulykke er én for mye

I forhold til tallene arbeidstilsynet legger fram er det viktig at de også viser til hvor mange arbeidende timer det er i perioden. Samtidig er det en utfordring for bransjen at bygg og anlegg blir sett på som én bransje.

- MEF ønsker i framtiden at dette blir delt, slik at vi som anleggsbransje kan få bedre forutsetninger for å arbeide med de utfordringen som er i forhold til sikkerhet på anlegg.

- Dersom arbeidstilsynet ønsker er vi gjerne med og finne løsninger på dette, sier Frode Andersen, leder leder for HMS/KS i MEF.

Du kan lese hele saken på Arbeidstilsynets nettsider ved å klikke her.

Relaterte nyheter

Er du klar for MEFA i Trondheim?
Publisert:8.06.2023

Er du klar for MEFA i Trondheim?

Fredag 16. juni åpner vi opp for stor anleggsutstilling på E.C Dahls bryggerier i Trondheim. Gratis inngang for besøkende. Velkommen!

Les merles mer
Beat for beat på Arctic Entrepreneur
Publisert:6.06.2023

Beat for beat på Arctic Entrepreneur

Vi har booket Trond Nagell med venner, kjent fra Beat for beat på NRK, til pianobar etter Brakkemiddagen 24. januar. Vi gleder oss!

Les merles mer
Status på SmartMEF og KSMEF
Publisert:5.06.2023

Status på SmartMEF og KSMEF

Nye endringer før sommeren, og veien videre med SmartMEF og KSMEF.

Les merles mer