Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 17-01-2022

Hvor skal lærlingene komme fra?

Les Julie Brodtkorbs innlegg i Dagens Næringsliv lørdag 15. januar.

Det synes som om regjeringen har glemt å stille krav til seg selv i sin «Norgesmodell». Skal vi få flere lærlinger og flere fagarbeidere i Norge, starter alt med at vi har nok skoleplasser.

Dagens Næringsliv problematiserer på en konstruktiv måte Regjeringens Norges-modell for offentlige anskaffelser og et seriøst arbeidsliv. DN-lederen har helt rett i at for strenge krav kan gjøre hverdagen umulig for små bedrifter.

Jeg blir selv brukt som sannhetsvitne for hvor krevende det kan være. DN viser til Maskinentreprenørenes Forbunds opplysning om at anleggsfirmaer med i snitt ti ansatte må levere 90 skjema i et kvalitetssikringssystem dersom de har oppdrag for det offentlige. Disse kravene er der allerede og vil ligge der før det kommer ytterligere krav gjennom regjeringens «Norgesmodell».

Maskinentreprenørene støtter likevel arbeidet med en slik modell. Vi tror det dels er en anledning til å rydde opp i dagens jungel av krav og pålegg – og dels kan bidra til å motivere norske bedrifter ytterligere til å bruke lærlinger og ansette folk med fagbrev.

Det synes likevel som om regjeringen har glemt å stille krav til seg selv. Skal vi få flere lærlinger og flere fagarbeidere i Norge, starter alt med at vi har nok skoleplasser. Mange steder i landet er det for få skoleplasser og urimelig høye krav til karakterer for å komme inn på anleggsteknikk.

Anleggsbransjen er allerede norgesmestre i lærlinger. Ni av ti får læreplass. Det vi trenger, er flere lærekandidater. Lærlinger kommer ikke fra intet. Vi er helt avhengig av å ha dem gjennom VG1 og VG2 for å få til gode fagarbeidere.

Regjeringen sier ikke et ord om at det vil komme flere læreplasser i takt med krav om lærlinger.

Vi skal møte regjeringens krav med et åpent sinn. La oss håpe regjeringen møter vårt krav om flere læreplasser på samme måte.

Regjeringen sier ikke et ord om at det vil komme flere læreplasser i takt med krav om lærlinger.

Relaterte nyheter

Sakspapirene til Landsmøtet er klare
Publisert:14.05.2024

Sakspapirene til Landsmøtet er klare

Vi gleder oss til MEFs landsmøte som finner sted 7. - 9. juni på Hotell Norge i Bergen. Landsmøtet er åpent for alle medlemmer.

Les merles mer
Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina
Publisert:14.05.2024

Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina

Krigen i Ukraina har nå vart i over to år, og det er stadig store behov for bistand. Med god hjelp og samarbeid mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv, er Norge nå en av de største bidragslandene i Europa på materiell og utstyr som sendes til Ukraina.

Les merles mer
MEF og næringslivet endelig hørt
Publisert:9.05.2024

MEF og næringslivet endelig hørt

MEF har jobbet mot den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften som ble innført i 2023. Endelig har Regjeringen lyttet til MEF og resten av norsk næringsliv. Fra 1. januar 2025 avvikles ordningen.

Les merles mer