Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Foto: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen
Publisert: 1-09-2021

Fravær i skolen blir til fravær i jobb

- Å myke opp krav og forventninger til fravær i skolen forbereder ikke ungdommen på yrkeslivet. Innlegg av Julie Brodtkorb i DN 31. august.

Fraværsgrensen i skolen må derfor bestå. Anleggsbransjen er norgesmestere i lærlinger. Vi er den bransjen som gjerne skulle hatt flere lærlinger og har ønsket kravet om lærlinger velkommen. Når vi får lærlinger på anlegg, er vi avhengig av at de har lært rutiner som må holdes med maskinene og at de har fått vaner som er egnet for å jobbe i et lag på anlegg.

Et av de viktigste er å komme på jobb i tide. Fraværsgrensen som ble innført i videregående skole, har gitt oss lærlinger som på skolen har lært at fravær, unntatt ved sykdom, ikke tolereres. Å komme og gå på skolen når en ønsker det er ikke lenger mulig.

Fraværsgrensen har vært en suksess. Fraværet har gått ned, og med det har antallet som fullfører skolegangen økt. Fraværet har gått ned med 27 prosent. Yrkesfagene har hatt størst nedgang i fravær. Dette er svært viktig da frafallet på yrkesfag tidligere var stort.

Å myke opp krav og forventninger til fravær i skolen forbereder ikke ungdommen på yrkeslivet. Der forventes det at en møter på jobb til avtalt tid.

At ulike partier ikke ser ut til å skjønne verdien av dette, bekymrer oss.

Det viktigste når du søker nye ansatte, er at de faktisk kommer på jobb. I vår bransje er et arbeidslag avhengig av at alle stiller på tid. Uten dumpersjåføren blir det vanskelig å bygge vei. Det samme blir det uten maskinføreren på gravemaskinen. Alle er avhengige av alle.

Innlegget var først publisert i DN, 31. august

Relaterte nyheter

Bjarte Hjelmeland til Landsmøte 2024
Publisert:24.04.2024

Bjarte Hjelmeland til Landsmøte 2024

MEFs Landsmøte arrangeres 7. – 9. juni på vakre Hotell Norge i Bergen. Den folkekjære multikunstneren Bjarte Hjelmeland er konferansier på festmiddagen.

Les merles mer
Enighet i tariffoppgjøret på Miljøoverenskomsten
Publisert:16.04.2024

Enighet i tariffoppgjøret på Miljøoverenskomsten

MEF og LO kom til enighet i tariffoppgjøret for Miljøoverenskomsten etter forhandlinger 15.-16. april 2024.

Les merles mer
Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring
Publisert:3.04.2024

Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring

I den senere tiden har det vært mye diskusjon rundt opplæringskontorene og deres mulighet til å drive opplæring. I dette leserinnlegget blir opplæringskontorenes rolle avklart.

Les merles mer