Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Foto: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen
Publisert: 1-09-2021

Fravær i skolen blir til fravær i jobb

- Å myke opp krav og forventninger til fravær i skolen forbereder ikke ungdommen på yrkeslivet. Innlegg av Julie Brodtkorb i DN 31. august.

Fraværsgrensen i skolen må derfor bestå. Anleggsbransjen er norgesmestere i lærlinger. Vi er den bransjen som gjerne skulle hatt flere lærlinger og har ønsket kravet om lærlinger velkommen. Når vi får lærlinger på anlegg, er vi avhengig av at de har lært rutiner som må holdes med maskinene og at de har fått vaner som er egnet for å jobbe i et lag på anlegg.

Et av de viktigste er å komme på jobb i tide. Fraværsgrensen som ble innført i videregående skole, har gitt oss lærlinger som på skolen har lært at fravær, unntatt ved sykdom, ikke tolereres. Å komme og gå på skolen når en ønsker det er ikke lenger mulig.

Fraværsgrensen har vært en suksess. Fraværet har gått ned, og med det har antallet som fullfører skolegangen økt. Fraværet har gått ned med 27 prosent. Yrkesfagene har hatt størst nedgang i fravær. Dette er svært viktig da frafallet på yrkesfag tidligere var stort.

Å myke opp krav og forventninger til fravær i skolen forbereder ikke ungdommen på yrkeslivet. Der forventes det at en møter på jobb til avtalt tid.

At ulike partier ikke ser ut til å skjønne verdien av dette, bekymrer oss.

Det viktigste når du søker nye ansatte, er at de faktisk kommer på jobb. I vår bransje er et arbeidslag avhengig av at alle stiller på tid. Uten dumpersjåføren blir det vanskelig å bygge vei. Det samme blir det uten maskinføreren på gravemaskinen. Alle er avhengige av alle.

Innlegget var først publisert i DN, 31. august

Relaterte nyheter

Klima – fra håpløshet til vinn-vinn
Publisert:6.12.2023

Klima – fra håpløshet til vinn-vinn

På Arctic Entrepreneur kommer forsker Per Arne Bjørkum for å holde innlegg om klima og miljø innen Vinterdrift.

Les merles mer
MEF fornyer handelsavtalene med Circle K og TESS
Publisert:6.12.2023

MEF fornyer handelsavtalene med Circle K og TESS

Vårt utvalg for sentrale handelsavtaler har fornyet avtalene med Circle K og TESS. De nye avtalene gjelder fra januar.

Les merles mer
Bringer skogsbransjen videre
Publisert:4.12.2023

Bringer skogsbransjen videre

Det er 7 kandidater til Årets lærebedrift 2023. Her kan du lese om den femte kandidaten, Ole Bertil Reistad fra Lillehammer.

Les merles mer