Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Stemningen sto i taket da Geilo Tomteservice ble kåret som vinner av Årets lærebedrift 2020. f.v: Marte Lise Nässelqvist, Jarl Rune Kjæmperud, Jonas Haugen, Knut Sollien Høgberg, Tore Skogheim, Vetle Bergli Kjemperud og Roar Strand Gilen. Foran sitter Hans Petter Nässelqvist. (Foto: Runar Daler, Anleggsmaskinen)
Publisert: 5-02-2021

Geilo Tomteservice er Årets lærebedrift 2020

Den gjeve prisen ble delt ut på et digitalt møte fredag 5. februar. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby gratulerte vinneren med en videohilsen.

Kåringen av Årets lærebedrift 2020

Hvorfor vant Geilo Tomteservice AS? Les stor reportasje om vinnerbedriften her.

– Dette var helt utrolig overraskende med så mange gode kandidater hadde jeg aldri trodd vi skulle nå opp, sa en svært glad og tydelig rørt daglig leder Hans Petter Nässelqvist i Geilo Tomteservice. Deler av ledelsen og fem av lærlingene var samlet på Bardøla Høyfjellshotell for anledningen.

– Dette betyr utrolig mye. Ikke minst for de unge i bedriften. Det er kjempegøy å få være med på dette.

– Hvordan skal det feires?

Eh, nei nå må vi landa litt her først, sukker Nässelqvist med en tåre i øyekroken.

Utelukkende positive tilbakemeldinger
Frode Fadum Holm i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) har fulgt opp lærlingene i Geilo Tomteservice de siste fire årene, og han skrøt veldig av bedriften da vi møtte ham i høst.

– Det er god rekruttering til bransjen i Hallingdal generelt, og Geilo Tomteservice har områdets høyeste prosentandel lærlinger. De legger mye tid og ressurser i dette, og tar inn elever på utplassering allerede fra 9. og 10. klasse. Det er hjerterom for alle hos Geilo Tomteservice. Bedriften er rett og slett et eksempel til etterfølgelse, sa han. Han viste også til at lærlingene trives godt i bedriften.

– Geilo Tomteservice har et meget godt rykte blant ungdommen. Det viser også antallet henvendelser bedriften får fra elever som ønsker læreplass eller utplassering der. Det går jo nesten ikke en uke uten at noen ringer og spør.

Tilbakemeldingene jeg får fra lærlingene er utelukkende positive. De forteller at de får frihet under ansvar, de får varierte oppgaver og de får lov til å prøve og feile. Dette er noe lærlingene vokser mye på, fortalte han.

Juryens begrunnelse
Kunnskapsminister Guri Melby leste opp deler av juryens vurdering for hvorfor nettopp Geilo Tomteservice AS nådde helt til topps i den prestisjetunge konkurransen:

– Årets lærebedrift 2020 har et betydelig inntak av lærlinger i forhold til sin størrelse. Bedriften har tatt inn lærlinger i mer enn 20 år og har et godt rykte som lærebedrift. De mottar nesten ukentlig spørsmål om læreplass, og selv om de ikke kan si ja til alle, er de ikke redde for å ta inn lærlinger som har en annen skolebakgrunn, trenger lengre læretid eller på annen måte har behov for ekstra oppfølging. De har også stilt opp og tatt ansvar for lærlinger som har blitt rammet av permitteringer eller konkurser i andre bedrifter, sa hun.

– Ledelsen i bedriften er svært engasjert i rekruttering til bransjen og har, i tillegg til å sitte i prøvenemnd, engasjert i seg i samarbeidet mellom skole og næringsliv og stiller gjerne opp på informasjonsmøter på ungdomsskolene i området.

– Små marginer
Juryleder Stein Gunnes, som også er sjeføkonom og leder for strategi og kompetanse i MEF, legger ikke skjul på at det var en vanskelig oppgave å kåre en vinner blant kandidatene.

– Vi har hatt seks svært gode kandidater, som alle har fått god spalteplass i Anleggsmaskinen. Juryen synes det var veldig vanskelig å peke på én bedrift som var mye bedre enn de andre. Det er små marginer som skiller kandidatene fra hverandre. Alle gjør et usedvanlig godt arbeid når det gjelder rekruttering og opplæring. Likevel mente en enstemmig jury at vinneren lå et lite hakk foran de andre, sier han til Anleggsmaskinen.

Saken er først publisert på Anleggsmaskinen.no

Daglig leder Hans Petter Nässelqvist i Geilo Tomteservice. (Foto: Runar F. Daler, Anleggsmaskinen).

Relaterte nyheter

Anleggsløftet
Publisert:3.05.2024

Anleggsløftet

Anleggsbransjen er kjent for å være inkluderende. Nå har MEF avd. Troms inngått en samarbeidsavtale med NAV, hvor målet er å få flere ut i jobb.

Les merles mer
Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring
Publisert:3.04.2024

Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring

I den senere tiden har det vært mye diskusjon rundt opplæringskontorene og deres mulighet til å drive opplæring. I dette leserinnlegget blir opplæringskontorenes rolle avklart.

Les merles mer
Velg yrkesfag innen 1. mars
Publisert:20.02.2024

Velg yrkesfag innen 1. mars

Fristen for å søke skoleplass på videregående skole nærmer seg.
Vi trenger flere fagfolk til Norges viktigste næring. Søk yrkesfag!

Les merles mer