Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde. (Foto: Anleggsmaskinen)
Publisert: 25-11-2020

Arbeidstilsynet skal kontrollere smittevern i alle tilsyn

For å bidra til å begrense smittespredningen i Norge skal Arbeidstilsynets inspektører nå ut og kontrollere at smittevernet ivaretas på norske arbeidsplasser.

Dette vil bli kontrollert

Arbeidsgiverne som nå blir kontrollert, vil få spørsmål om de har kartlagt og risikovurdert faren for spredning av koronaviruset, og om de har utarbeidet plan for og/eller iverksatt tiltak for å fjerne eller redusere risiko for spredning av koronaviruset.

I tillegg vil Arbeidstilsynet kontrollere om innkvarteringen er forsvarlig med tanke på smittevern i de virksomheter hvor dette er relevant, for eksempel i fiskeindustrien, verft, bilpleie og bygg og anlegg.

Korte frister og strenge reaksjoner

Arbeidstilsynet har siden i sommer kontrollert virksomhetenes etterlevelse av Covid-19 forskriften i over 300 tilsyn, hvorav de fleste i overnatting og servering. Lovbrudd vi har avdekket har til nå ført til 121 vedtak om pålegg, og sju av disse har blitt fulgt opp med tvangsmulkt fordi pålegg ikke har blitt etterkommet innen fastsatte frister.

Direktør Trude Vollheim er tydelig på at de som bryter regelverket om smittevern vil få korte frister for å sette i gang de tiltakene som er nødvendige for at tilsynene skal ha den ønskede effekten når det gjelder å hindre smittespredning.

For å hindre at tilsynene bidrar til økt smittespredning, i de tilfellene det er risiko for dette, vil Arbeidstilsynet kombinere fysiske tilsyn med tilsyn ved bruk av video (fjerntilsyn). Vi vil også skriftlig oppsøke virksomheter og be om dokumentasjon som viser hvilke risikovurderinger som er gjennomført og at konkrete smitteforebyggende tiltak beskrives.

Om arbeidsgivers plikt til å forebygge smitte:

  • For å forebygge smitte av koronavirus(covid-19) er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en kartlegging av mulig smittefare. Det er særlig viktig på arbeidsplasser der man er i kontakt med mange mennesker.
  • Som arbeidsgiver må du tenke gjennom risikoen og iverksette tiltak hvis de ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen eller selv utgjøre en smittefare.
  • For at arbeidstakerne skal vite hva og hvordan de skal forholde seg når det gjelder smittevern er det viktig at arbeidsgivere har skriftlige rutiner som er gjort kjent og er lett tilgjengelige.
  • Alle arbeidsgivere må vurdere om de har ansatte eller innleid personale som kan komme i en smittesituasjon. Dette gjelder også i de tilfeller arbeidsgiver sørger for overnattingsted for arbeidstakerne

Les hele saken på Arbeidstilsynet.no

Relaterte nyheter

Enighet i tariffoppgjøret på Miljøoverenskomsten
Publisert:16.04.2024

Enighet i tariffoppgjøret på Miljøoverenskomsten

MEF og LO kom til enighet i tariffoppgjøret for Miljøoverenskomsten etter forhandlinger 15.-16. april 2024.

Les merles mer
Mulig streik hos kunde eller leverandør
Publisert:23.03.2024

Mulig streik hos kunde eller leverandør

I disse dager er det flere bedrifter som er varslet om at deres ansatte kan bli tatt ut i streik. Spørsmålet mange av våre medlemsbedrifter stiller seg nå er «Hva gjør vi dersom vi blir rammet av streik hos en annen bedrift?»

Les merles mer
Rapportering av lønnsinnberettet beløp
Publisert:20.03.2024

Rapportering av lønnsinnberettet beløp

Alle medlemmer skal sende inn lønnsinnberettet beløp for 2023. Her har vi samlet noen typiske spørsmål og svar rundt rapporteringen.

Les merles mer