Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Foto: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen
Publisert: 4-11-2020

Gammeldagse holdninger til arbeid i ØP

«På det verste tok Lars jobb som grøftegraver», kunne man lese i ØP for et par dager siden. Jeg må si at jeg satte kaffen i halsen av slike holdninger til jobben til lokale fagarbeidere. Debattinnlegg fra Julie Brodtkorb.

Debattinnlegget er publisert på Østerdals-posten.no

Larvik bygger seg ikke selv! Det er norske arbeidsfolk som med gravemaskin og hakke i hånden, uansett vær, som har bygget E18 Farriseidet. Og med det fullførte fire felts motorvei gjennom Vestfold. Jeg tror alle i Larvik synes det har skjedd en revolusjon langs hovedveien rett utenfor byen.

Eller jernbanen sørover. Om noen år skal det bygges videre nordover. Forhåpentligvis. Indre havn skal utvikles. Dette er tusenvis av årsverk for lokale arbeidsfolk. Jobber som lokale entreprenører skal regne på og forhåpentlig vis få tilslag på anbudene. Verdier skapes, lønninger til arbeidsfolk utbetales og skatter betales. Dette er grunnlaget for velferdssamfunnet vi er så stolte av å ha utviklet i Norge.

Anleggsbransjen sysselsetter 40.000 arbeidsfolk og omsetter for 100 milliarder kroner årlig. Fastlands-Norges viktigste distriktsnæring. Larvik har flere store og solide entreprenører, som sysselsetter mange og tar samfunnsansvar. Det er også et sted hvor vi ikke bryr oss så mye om du har 5'er i diktanalyse, men om du er klar for å ta i et tak. Vi er avhengig av rekrutteringen til bransjen. Foreldres, og nå ØPs, holdninger til anleggsarbeidere er et lite positivt bidrag til å rekruttere fremtidens fagarbeidere.

All honnør til Lars Støvland som er musiker og bretter opp ermene! «Den som redda meg var Frank Duvholt», sier Lars til ØP. Vi trenger flere gode arbeidsgivere som Frank Duvholt i Marthinsen og Duvholt. Det vi trenger mindre av er holdninger til fagarbeideres jobb som hører hjemme i historiebøkene. Og det er ikke noe stolt kapittel, spør du meg.

Sjefsredaktør Eirik Haugen i ØP har i ettertid beklaget at saken kom skjevt ut og at tittelen var svært uheldig formulert.
ØP har fulgt opp med ny sak, les saken her.

Relaterte nyheter

Krav til bruk om lærlinger
Publisert:22.11.2023

Krav til bruk om lærlinger

Kunnskapsdepartementet foreslår å skjerpe kravene til bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Her kan du lese vårt høringssvar.

Les merles mer
Høringssvar til Totalberedskapskommisjonen
Publisert:2.11.2023

Høringssvar til Totalberedskapskommisjonen

MEF anbefaler sterkere lokal og regional beredskap ved større vær- og naturhendelser. Les vårt høringssvar her.

Les merles mer
MEF i høringer
Publisert:25.10.2023

MEF i høringer

Det har vært flere viktige høringer på Stortinget om statsbudsjettet for 2024. Vi har deltatt for å legge fram våre synspunkter.

Les merles mer