Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde.
Publisert: 10-09-2020

Ønsker å øke bruken av lavtemperaturasfalt

- Både asfaltbransjen og Arbeidstilsynet ønsker å oppfordre fylkeskommunene og andre veieiere til å øke bruken av lavtemperaturasfalt på norske veier.

Dette er viktig for helsa til mange arbeidstakere og antas i tillegg å gi lavere klimautslipp og reduserte energikostnader, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Når veiarbeidere legger varm asfalt, utsettes de for både støv, røyk og damp. Asfaltrøyken inneholder mulig kreftfremkallende stoffer og svevestøvet fra asfalten kan gi luftveisinfeksjoner, astma og bronkitt. Flere studier viser at å legge asfalt med lavere temperatur reduserer helsefarene for asfaltarbeiderne.

I 2019 ble det brukt ca. 7,6 millioner tonn asfalt i Norge. Bare 23 % av dette var lavtemperaturasfalt. I første halvår 2020 var andelen 24 %.

Flere undersøkelser er gjennomført

Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) har i 2011 undersøkt kjemisk arbeidsmiljø og mekanisk arbeidsbelastning ved utlegging av varmasfalt og lavtemperaturasfalt. Dette forsøket ble fulgt opp i 2013. Begge undersøkelsene konkluderte med at de ansatte ble mindre utsatt for asfaltrøyk og damp ved bruk av lavtemperaturasfalt (LTA) enn med varmasfalt. Stami fant ingen forskjell i eksponering for aminer.

Undersøkelsene viste også at det ikke er forskjell på fysisk belastning (hjertefrekvens og muskelbelastning) for asfaltleggerne ved bruk av lavtemperaturasfalt sammenlignet med varmasfalt.

Les hele saken på Arbeidstilsynet.no

Relaterte nyheter

Oppdatert kostnadsindeks for februar
Publisert:12.03.2024

Oppdatert kostnadsindeks for februar

Driftskostnadene for anleggsmaskiner opp 4,1 prosent det siste året.

Les merles mer
Felles klimaverktøy for anleggsbransjen
Publisert:8.03.2024

Felles klimaverktøy for anleggsbransjen

Høsten 2023 oppfordret vegdirektøren og samferdselsministeren om å utvikle et felles verktøy i anleggsbransjen for måling av CO2 –utslipp. Nå er arbeidet i gang.

Les merles mer
Bli med til Bauma 2025
Publisert:6.03.2024

Bli med til Bauma 2025

MEF arrangerer i samarbeid med Messereiser turer til verdens største anleggsmesse i perioden 7. - 13. april 2025.

Les merles mer