Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Foto: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen
Publisert: 8-09-2020

- Nå er det en god anledning til å tette VA-etterslepet

NORSK VANNS ÅRSKONFERANSE 2020: - Vi ber nå om at planlagte prosjekter blir lyst ut, og at Staten må øke sine investeringer i nødvendige prosjekter. MEF og Norsk Vann skal fortsatt stå sammen i kampen for å sikre norsk infrastruktur.

Saken er hentet fra på vvsaktuelt.no

Det sa administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, som var en av foredragsholderne under Norsk Vanns digitale årskonferanse i dag. Der redegjorde hun blant annet for MEF-entreprenørenes kapasitet i anleggsbransjen.

- Skal vi redusere etterslepet i norsk vannbransje må våre entreprenører også ha kapasitet. MEF organiserer 83 prosent av entreprenørene i anleggsbransjen, og vi er opptatt av kompetanse i tillegg til kapasitet, slo Brodtkorb fast.

- Dagens ADK1 sertifisering er selve grunnutdanningen, men det er fortsatt ingen offentlig utdanning for de som skal utføre anleggstjenestene i det som er en viktig infrastruktur. Nå er utdanningsløpet for det nye anleggsrørleggerfaget ute på høring, og går alt etter planen vil landets første anleggsrørlegger være utdannet i i 2024, sa Brodtkorb.

Negativ trend

For første gang i MEFs historie er framtidsforventningene i bransjen negativ med tanke på markedssituasjonen. Hovedfaktoren er Covid-19. Kommunene, som er største oppdragsgiver, har satt mange prosjekter på vent, og dette slår ut i pessimisme blant mange entreprenører rundt om i landet.

- Regionalt er pessimismen størst på Vestlandet og i Midt-Norge, og det er mye ledig kapasitet på Vestlandet og i Trøndelag. Over 80 prosent av MEF-medlemmer i disse regionene oppgir at de har ledig kapasitet. Telemark og Vestfold ligger best an, der halvparten av MEF-medlemmene sier de har ledig kapasitet. For entreprenører som har mange oppdrag fra det offentlige og innen vann- og avløp er det spesielt stor ledig kapasitet, fortalte Brodtkorb med bakgrunn i en helt fersk undersøkelse blant sine medlemmer.

- Derfor er det et godt tidspunkt å sette i gang med å ta igjen noe av det enorme etterslepet på det norske ledningsnettet nå. Det viktigste for våre medlemsbedrifter er at Norge ikke stenges ned èn gang til, sa Brodtkorb.

Til det politiske miljøet hadde hun også et råd med på veien.

- Man vinner neppe et valg på godt drikkevann, men man kan tape et valg på ikke å levere rent drikkevann og god avløpsrensing, understreket hun.

Relaterte nyheter

Krav til bruk om lærlinger
Publisert:22.11.2023

Krav til bruk om lærlinger

Kunnskapsdepartementet foreslår å skjerpe kravene til bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Her kan du lese vårt høringssvar.

Les merles mer
Høringssvar til Totalberedskapskommisjonen
Publisert:2.11.2023

Høringssvar til Totalberedskapskommisjonen

MEF anbefaler sterkere lokal og regional beredskap ved større vær- og naturhendelser. Les vårt høringssvar her.

Les merles mer
MEF i høringer
Publisert:25.10.2023

MEF i høringer

Det har vært flere viktige høringer på Stortinget om statsbudsjettet for 2024. Vi har deltatt for å legge fram våre synspunkter.

Les merles mer