Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Foto: Brit Romsbotn, Jærbladet
Publisert: 7-07-2020

Sommerhilsen fra Julie

Første halvår av 2020 vil gå inn i historien som en av de mest dramatiske i moderne tid. Det som begynte som en helsekrise, utviklet seg til å bli en økonomisk krise der arbeidsledigheten toppet seg på over 400 000 nordmenn. Vi har nok alle kjent på usikkerhet de siste månedene.

Sjelden har behovet vært større for private arbeidsgivere som har kunnet bidra med sysselsetting og penger til statskassa. Jeg er veldig imponert over den jobben MEF-bedriftene har lagt ned for å sikre forsvarlig drift under krevende omstendigheter.

MEF som organisasjon var også nødt til å omstille seg på kort tid. Da store deler av samfunnet stengte ned 12. mars måtte vi avlyse kurs og andre medlemsaktiviteter.

Dyktige MEF-ansatte kastet seg rundt og sørget på rekordtid for at vi kunne tilby digitale kurs til medlemmene. I likhet med mange andre bedrifter har koronasituasjonen lært oss å utnytte teknologien vi har til rådighet. Det vil vi dra nytte av i lang tid fremover.

For min egen del har gode diskusjoner over en kaffe på brakka blitt erstattet av videomøter fra kjøkkenbordet hjemme. Jeg kjenner at jeg nå gleder meg skikkelig til å dra ut på bedriftsbesøk etter sommeren. Samtidig må det sies; det har aldri føltes mer meningsfullt å være leder for MEF. Vi har mottatt og håndtert et rekordhøyt antall henvendelser fra medlemmer som har vært i en vanskelig situasjon. Vi har forsøkt å hjelpe alle på best mulig vis.

I den forbindelse ser jeg på det som en tillitserklæring at medlemstallet vårt har vokst måned for måned så langt i år. Aldri har vi vært flere MEFere. I mars ble VA Entreprenør medlem nummer 2 200. Like gledelig å se er det at vi har medlemmer som har vært med oss nesten helt fra oppstarten i 1948. Bulldozer Maskinlag Entreprenør AS er en av disse. De har vært en del av MEF-familien i over 66 år.

Tillitt forplikter, og det er mange oppgaver å gå løs på til høsten. Det viktigste blir å sørge for at aktiviteten holdes oppe i bransjene våre. Prognosesenteret melder at det nå går kraftig nedover med prosjekter tilpasset små og mellomstore maskinentreprenører. Vi vil stå på videre – både lokalt og nasjonalt - for å få oppdragsgivere til å utlyse og fremskynde prosjekter. Vi må for all del unngå at effektene av pandemien treffer oss for full kraft til neste år.

Klima er en annen viktig sak. Utslippskutt og grønne løsninger har forsvunnet litt i «koronastøyen», men Stortinget vil i løpet av høsten trolig legge frem en melding om hvordan Norge skal nå utslippsmålene i 2030. Som en del av ikke-kvotepliktig sektor skal bygg- og anleggsbransjen bidra til å kutte utslippene med minst 45 prosent innen 2030, sammenlignet med 2005-nivå. Det vil kreve mye. For MEFs del vil det være viktig å overbevise politikerne om å prioritere tiltakene som gir størst effekt til lavest kostnad, ikke symbolpolitikk.

Men aller først skal vi nyte sommeren. I likhet med i fjor har jeg tilbrakt starten av ferien som lærling hos en medlemsbedrift. I år gikk turen til Risa AS og deres treningsarena på Eikeland Gård. Erfaringer som dette gir meg en bedre forståelse av arbeidshverdagen til medlemmene våre.

En hyggelig bonus i år var at jeg besto praktisk prøve i gravemaskin og dumper. Jeg må innrømme at jeg sjelden har vært så stolt! En stor takk går til daglig leder Bjørn Risa og opplæringsleder Vidar Skarås ga meg god oppfølging fra start til slutt.

Resten av sommeren skal jeg tilbringe sammen med familie og gode venner – Det gleder jeg meg til. Samtidig skal alle MEF-medlemmer føle seg trygge på at de også i ferien vil få bistand hvis det er behov. Ved å ringe MEFs sentralbord (22 40 29 00) eller MEFs krisetelefon (948 20 948) vil dere bli satt i kontakt med ansatte som kan hjelpe dere.

Ha en riktig god sommerferie alle sammen - Det har dere virkelig fortjent!


Julie Brodtkorb
Adm. dir. MEF
Tlf: 934 19 216
E-post: julie.brodtkorb@mef.no

Relaterte nyheter

Sakspapirene til Landsmøtet er klare
Publisert:14.05.2024

Sakspapirene til Landsmøtet er klare

Vi gleder oss til MEFs landsmøte som finner sted 7. - 9. juni på Hotell Norge i Bergen. Landsmøtet er åpent for alle medlemmer.

Les merles mer
Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina
Publisert:14.05.2024

Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina

Krigen i Ukraina har nå vart i over to år, og det er stadig store behov for bistand. Med god hjelp og samarbeid mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv, er Norge nå en av de største bidragslandene i Europa på materiell og utstyr som sendes til Ukraina.

Les merles mer
MEF og næringslivet endelig hørt
Publisert:9.05.2024

MEF og næringslivet endelig hørt

MEF har jobbet mot den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften som ble innført i 2023. Endelig har Regjeringen lyttet til MEF og resten av norsk næringsliv. Fra 1. januar 2025 avvikles ordningen.

Les merles mer