Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 1-04-2020

Ingen grunn til å vente

Regionsjef Espen Alvestad har skrevet leserinnlegg i Østlandets Blad i dag om krisepakken.

Leserinnlegget sto på trykk i Østlandets Blad 1. april 2020.

Stortinget kom tirsdag 31. mars til enighet om ny krisepakke. Den inneholder gode nyheter for alle som er opptatt av tilstanden på infrastrukturen vår, og vil legge til rette for økt sysselsetting.

Krisepakken inneholder en ekstrabevilgning til kommunene på fem milliarder kroner. I tillegg skal én milliard gå til vedlikeholdsprosjekter innenfor vei, jernbane, flom- og rassikring. Bevilgningene vil bidra til nødvendige fornyelse samtidig som ansatte i anleggsbransjen holdes i arbeid.

Dette er rett og slett en vinn-vinn-løsning. God effekt av disse bevilgningene forutsetter imidlertid at kommunale og fylkeskommunale oppdragsgivere nå kjenner sin besøkelsestid og raskt får satt pengene i arbeid.

I likhet med øvrige deler av norsk næringsliv har koronapandemien påført norsk anleggsbransje betydelige kostnader - både i form av direkte og indirekte. I en undersøkelse vi nylig gjennomførte blant våre medlemmer i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) svarte 68 prosent av bedriftene at virksomheten hadde blitt påvirket at pandemien.

Med denne krisepakken har stortingspolitikerne lagt til rette for at viktige offentlige oppdragsgivere holde hjulene i gang der det er forsvarlig. Slik kan vi sammen sørge for at køen hos NAV ikke vokser.

Samtidig er det slik at mange bedrifter i anleggsbransjen allerede har blitt påført betydelig kostnader på grunn av pandemien. Entreprenørene har opplevd at driften har blitt redusert på grunn av ansatte i karantene og lokale karanteneregler. Igangsatte oppdrag har stoppet opp og planlagte prosjekter har blitt satt på vent. I tillegg har prisen på materialer og utstyr økt, samtidig som de løpende utgiftene til en kostbar maskinpark må betales.

Det er derfor viktig at neste krisepakke gir en garanti for at entreprenører gjennom de statlige byggherrene får dekket alle ekstraordinære kostnader de har hatt, og har, i forbindelse med koronapandemien. Det vil bidra til å sikre arbeidsplasser i Norges viktigste distriktsnæring og sørge for at vi tar vare på den kompetansen som skal bygge landet i tiden fremover.

Budskapet vårt til stat og kommune er det samme: Det er ingen grunn til å vente.

Espen Alvestad, Regionsjef MEF, Oslo

Relaterte nyheter

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB
Publisert:25.05.2023

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB

Innstilingen til ny opplæringslov offentliggjort; OKAB får fortsette som før. – En stor seier for lærlingene, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb.

Les merles mer
Opplæringskontorene reddet
Publisert:26.04.2023

Opplæringskontorene reddet

Regjeringspartiene snur i forslaget om ny opplæringslov. Slår fast at opplæringskontorene fortsatt kan være part i lærekontrakten. Vi i MEF jubler.

Les merles mer
Dato er klar for forlengelse av Sentral godkjenning
Publisert:9.01.2023

Dato er klar for forlengelse av Sentral godkjenning

Det er nå klart at overgangsordning for Sentral godkjenning blir forlenga til 1. juli 2025.

Les merles mer