Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen (t.v.) og adm. dir i MEF, Julie Brodtkorb (Foto: Statens vegvesen/Bård Gudim)
Publisert: 7-07-2022

Ta hensyn til de som jobber langs veien

De som jobber for å gjøre veiene våre bedre og tryggere, opplever ofte ufin og farlig oppførsel fra bilistene. Statens vegvesen og MEF lagde filmer med dette i fokus i fjor. Filmene er like aktuelle i år.

Med sommeren kommer veiarbeid som ikke kan gjøres på andre tider av året. Samtidig øker trafikken. Mange bilister irriterer seg over nedsatt hastighet og ventetid, og lar frustrasjonen gå ut over de som jobber langs veien. Det kan sette veiarbeidernes liv i fare.

MEF og Statens vegvesen lagde nye filmer for en kampanje i fjor. Den er like gyldig i år!

Felles appell

Nå ber veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen og direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, bilistene om å skjerpe seg.

– Det skjer dessverre alt for ofte at veiarbeidere blir kjeftet på, vist fingeren til, sneiet borti og til og med påkjørt av irriterte bilister, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Og Julie Brodtkorb følger opp:

– Flere av våre medlemmer opplever ofte ubehagelige situasjoner langs veien. Særlig i oppstarten av anleggsperioden. Når kjøremønsteret blir forandra for bilistene, da ser vi at risikoen er størst for at noe kan skje. Å sette ut det første skiltet om veiarbeid, kan være risikofullt.

Alle skal hjem

De to direktørene minner om at de som bygger og vedlikeholder veiene, bruene og tunnelene våre, legger asfalt og setter opp rekkverk er noens pappa eller mamma, kjæreste, sønn eller datter.

– Alle de som er der for å gjøre veiene tryggere og bedre så vi får en enklere reisehverdag, skal komme trygt hjem til sine når arbeidsdagen er over. Husk på det neste gang du irriterer deg over at du må kjøre litt saktere eller vente på grønt lys eller en ledebil, sier Ingrid Dahl Hovland.

Julie Brodtkorb oppfordrer bilistene til å være tålmodige og ta det med ro i sommervarmen.

– Våre folk er i veien for at du skal få en bedre kjøreopplevelse og at veien skal bli tryggere. Da må man holde hodet kaldt, og tenke på at de jobber for oss – ikke mot oss. Alle er like viktige, og alle vil komme trygt hjem etter endt arbeidsdag.


Husk når du kjører gjennom et veiarbeidsområde:

  • Vær tålmodig og vis hensyn
  • Følg skilting
  • Følg trafikkdirigentenes signaler
  • Vent på grønt lys
  • Følg ledebilen
  • Følg generelle trafikkregler – de gjelder også i et vegarbeidsområde


Filmene under er produsert av Statens vegvesen og MEF i samarbeid sommeren 2021.

Alle skal hjem - film 1
Alle skal hjem - film 2

Kjør forsiktig – og ha en trygg og god sommer!