Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Illustrasjonsbilde.
Publisert: 22-06-2021

Lettelser i regler om innreise og karantenehotell

Regjeringen varslet en rekke lettelser i koronarestriksjoner på fredagens pressekonferanse om videre gjenåpning av Norge.

Flere kan reise inn i Norge uten innreisekarantene
I dag 22. juni slipper de som kommer reisende fra et grønt land innreisekarantene når de kommer til Norge, dvs. personer som bor i et grønt land og har oppholdt seg der i de siste ti dagene kan fritt reise inn i Norge, uavhengig av statsborgerskap. Det stilles fortsatt krav om registrering i innreiseregisteret og testing ved grensen.

Fra mandag 5. juli senkes terskelen for hva som er å regne som et «grønt land» i Europa. Grønne land blir etter dette land som har en på smitte under 50/100 000 de siste 14 dagene og andel positive under 4%, eller en smitte under 75/100 000 og andel positive under 1%. Dette betyr at enda flere land vil kunne bli vurdert som grønne land enn det som er tilfelle i dag.

FHI oppdaterer kartet som viser hvilke land som er grønne hver fredag, og endringer trer i kraft fra midnatt natt til påfølgende mandag. Se FHI sine nettsider for oppdatert kart.

Fra mandag 21. juni ble f.eks. Polen og Romania endret til grønne land.

Færre må på karantenehotell
Det ble gjennomført endringer i reglene om hvem som må på karantenehotell etter innreise til Norge fra og med lørdag 19. juni kl. 12. Reisende som kun har oppholdt seg innen EØS/Schengen vil i utgangspunktet slippe karantenehotell, med mindre det er særlig høy smitte i landet, ref. nedenfor. Personer som har oppholdt seg utenfor EØS/Schengen, vil nå kunne teste seg ut av karantenehotellet etter tre dager.

Dette er endringene i regler om karantenehotell som gjelder fra lørdag 19. juni kl. 12:

  • Reisende som de siste ti døgnene før innreise kun har oppholdt seg i land innenfor EØS/ Schengen med mindre enn 500 nye smittetilfeller per 100.000 de to siste ukene, unntas nå kravet om karantenehotell.
  • Hovedregelen for reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg utenfor EØS/Schengen, er at de skal oppholde seg på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise.
  • Mindreårige skal ikke på karantenehotell

Det er likevel viktig å være klar over at unntak fra karantenehotell ikke betyr at reisende slipper innreisekarantene. Hovedregelen er fortsatt at innreisekarantene må gjennomføres, men at det nå kan gjennomføres i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted, hvor det er mulig å holde avstand til andre, med enerom, eget bad, og eget kjøkken eller matservering.

Karantenehotell for reisende fra Storbritannia
Storbritannia har den siste tiden hatt en økning i smittetilfeller og en økning av virusvarianten Delta. På bakgrunn av dette må reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg i Storbritannia på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise. Dette trådte i kraft natt til mandag 21. juni.

Les mer på Regjeringen.no her.