Tilbake til alle artiklerAlle artikler
Publisert: 14-05-2024

Fortsatt stort behov for bistand til Ukraina

Krigen i Ukraina har nå vart i over to år, og det er stadig store behov for bistand. Med god hjelp og samarbeid mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv, er Norge nå en av de største bidragslandene i Europa på materiell og utstyr som sendes til Ukraina.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), som er koordinerende myndighet for humanitær bistand, har nettopp mottatt en ny og stor bistandsanmodning. Denne gangen gjelder behovet en del kjøretøy og infrastrukturmateriell som er meldt inn til EU fra ukrainske myndigheter ved Ministry for Restoration og Ministry for Communities, Territories and Infrastructure Development.

På grunn av store ødeleggelser ifm. krigen, ønsker myndighetene i Ukraina å forberede seg på den kommende tiden, både til vinteren og i forbindelse med restaurering og utbedring av ødelagt infrastruktur. Det er derfor et behov for en del materiell/utstyr og kjøretøy for å imøtekomme det store behovet innen infrastruktur, eksempelvis innen vei og anlegg, vannforsyning, renovasjonssystem og elektrisitetsforsyning. Det er også behov for utbedret kapasitet på offentlig transport. Situasjonen er akutt og behovet er stort, særlig i regionen Kharkiv helt øst i Ukraina.

Noen eksempler på hva de ukrainske myndigheter etterspørrer denne gangen er: Nødaggregat av alle typer og størrelser, rør av ulike typer og dimensjoner (til vann, kloakk osv.), ulike kabler og kabelprodukter, transformatorer, vannrensesystemer, gravemaskiner, lastebiler, traktorer, søppelbiler, kranbiler, bulldosere, tankbiler (til drivstoff, vann osv), trucker, busser og skolebusser.


Fremgangsmåte for å bistå med donasjoner


Gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), kan DSB tilby Ukraina donasjoner fra Norge, for deretter å gjennomføre transport og dekke fraktkostnadene fra Norge og til Ukraina. Kravet er at utstyret doneres vederlagsfritt fra MEF sine medlemmer.

Det er laget er skjema "Donasjonsskjema" (vedlagt) som i utfylt stand sendes til DSB ved epost int@dsb.no. Send gjerne også noen bilder av det som ønskes donert, da dette er til stor hjelp for mottaker i Ukraina. De som ønsker å donere, vil bli kontaktet av DSB etter en første vurdering om dette er i henhold til ønskede krav og spesifikasjoner.


Hva kan DSB bidra med


UCPM og DSB dekker transportkostnaden fra Norge og til Ukraina for kjøretøy og utstyr som blir donert og akseptert av Ukraina. DB Schenker som gjennomfører transporten, utferdiger tolldokumenter og ellers oppfyller de krav som stilles for sikker frakt.


Hva kan DSB bidra med


Utstyr og kjøretøy som doneres, må være sertifisert og godkjent, gjerne gjort nylig service på. Dette må være klart før donasjon kan gjennomføres. Det Norge sender til bruk i Ukraina, blir tatt i bruk umiddelbart, så derfor må utstyr være klart til aktiv bruk fra det leveres fra donator. Sertifikater, vognkort, andre godkjenningsdokumenter må følge kjøretøy og annet maskinelt utstyr. Det kan være aktuelt med opplæring på noen spesielle maskiner eller kjøretøy, så det vil derfor være nyttig med manual på engelsk for sikker og riktig bruk.


Markedsføring av donasjon


MEFs medlemmer kan bruke donasjonen i sin markedsføring hvis de ønsker dette. DSB ber allikevel om at informasjonen deles først når utstyret er fremme i Ukraina på grunn av sikkerhetshensyn for transporten underveis.

Har du lyst til å bidra, og har flere spørsmål?


Send en epost til int@dsb.no så vil det bli besvart så raskt som mulig.

Har du andre spørsmål, ta kontakt med MEFs lokale regionskontor

xlsxDonasjonsskjema

Relaterte nyheter

Arbeidsgiverdagen 2025
Publisert:31.10.2024

Arbeidsgiverdagen 2025

Hold av datoen! 13. mars er det igjen klart for Arbeidsgiverdagen på Gardermoen. Alle medlemsbedrifter er invitert.

Les merles mer
Bauma 2025
Publisert:28.10.2024

Bauma 2025

Bli med MEF og Messereiser på tur til verdens største anleggsmesse i München i perioden 7. - 13. april 2025.

Les merles mer
Kart over fossilfrie lade- og fylleinfrastruktur
Publisert:24.10.2024

Kart over fossilfrie lade- og fylleinfrastruktur

Grønt Landtransportprogram har laget et interaktivt kart over ladestasjoner for fossilfri transport i Norge.

Les merles mer