Saken er hentet fra Anleggsmaskinen.no
– Siden OKAB kom inn i bildet i 2006 har Thore Magnussen & Sønn hatt et snitt på rundt tre lærlinger i året, og de har bestått fagprøven alle sammen. Senest to rett før sommeren i år, forteller Truls Larsen i Opplæringskontoret for anleggs- og byggefagene (OKAB).
– Bedriften er utrolig engasjert når det gjelder rekruttering. De ansatte blir dessuten oppfordret til å ta flere fagbrev hvis de ønsker, og det legges til rette for videre utdanning, som for eksempel teknisk fagskole, sier han.
Sølvfarge – et varemerke
Vi tok turen til bedriftens hovedkontor i Limstrand, midt mellom Leknes og Svolvær i vakre Lofoten, en fin sensommerdag. Inne på kontoret er det en egen vegg full av diplomer av alle som har tatt fagbrev i bedriften. Utenfor ser vi varebiler, lastebiler og anleggsmaskiner av ulike varianter og størrelser. Og alt er lakkert i bedriftens svært gjenkjennelige sølvfarge. Det er rimelig gjennomført hos Thore Magnussen & Sønn AS.
– Det begynte med at vi lakkerte alle lastebilene i sølvfarge. Faren min, som grunnla firmaet, prata om det allerede på 80-tallet, men selv syntes jeg ikke det var noen god idé den gangen. Så, i 2010, fikk vi levert fem nye, sølvlakkerte gravemaskiner, og siden har det gått slag i slag, forteller Ørjan Magnussen, medeier og faglig leder i bedriften.
– Nå er alt sølvfarget; både asfaltutlegger, gravemaskiner, dumpere, hjullastere og minigravere. Til og med teletinerne og hoppetussene kommer ferdig sølvmalt hit nå. Det har blitt et varemerke for oss. Vi synes jo det er litt stilig, og så er det også en snill og praktisk farge, for skitten synes ikke så godt, sier han. Ikke det at maskinene der er møkkete. Den rene sølvgrå lakken glinser i sola på alle maskiner og biler vi kan se.
Kompetanseheving = statusheving
Det er ikke bare maskinparken som er på stell hos Thore Magnussen & Sønn. Bedriftens arbeid med lærlinger har ført til at de nå er en av kandidatene til Årets lærebedrift for 2022.
– Hvorfor tar dere egentlig inn lærlinger i bedriften?
– Det er jo for å sikre rekruttering både til vår bedrift og til bransjen. Og så er det selvfølgelig viktig å bidra til at ungdom får den opplæring og oppfølging de skal ha, sier daglig leder Berit Tora Sand.
– Det handler om kompetanseheving, både for den enkelte lærlingen og for bedriften. Målet om å bli fagarbeider er viktig. Fagbrevet bidrar til en statusheving for hele bransjen, sier Ørjan Magnussen.
– Vi oppfordrer også våre ansatte til å ta flere fagbrev. Mange ønsker etter hvert faglig påfyll, og flere har tatt fagbrev nummer to. Da betaler vi kurs for dem, både via MEF-systemet og andre kanaler. Enkelte ønsker også å utdanne seg videre. Vi har to her som begynte som lærlinger, og som ganske kort tid etter de fikk fagbrevet gikk videre og tok ingeniørutdannelse. Det er jo de ingeniørene vi vi helst vil ha; de med en praktisk tilnærming til faget. De to er i dag anleggsleder og KS-leder i bedriften.
Vanskelig å lære gammel hund nye triks
– Vi har hatt fokus på rekruttering i alle år, og vi har en fast policy om at vi tar inn to lærlinger i året, selv om det har vært litt mindre tilgang på lærlinger de siste par årene, fortsetter daglig leder Sand.
– Det er lettere å få innarbeidet vår bedriftskultur og sikret riktig opplæring når man tar inn lærlinger. Det er vanskelig å få en gammel hund til å lære nye triks, så det er en stor fordel å få dem inn tidlig, sier Magnussen.
– Vi har vært veldig på når det gjelder å være synlige for potensielle lærlinger. Vi har deltatt på yrkes- og utdanningsmesser i Leknes og i Svolvær. Sist høst var vi også på en liten turné hvor vi presenterte bedriften og lærlingeordningen vår. Vi var blant annet på Fauske videregående skole, der de fleste lærlingene våre kommer fra, fortsetter han.
– I år har vi også gjort en liten avtale med to elever på Fauske. Det er to gutter som har vært her på utplassering siden i fjor høst. Vi er veldig fornøyde med dem og vil gjerne beholde dem her, så derfor har vi avtalt å dekke noen utgifter de har på Fauske, som for eksempel arbeidstøy og vernesko.
Engasjement og interesse
– Hva er de viktigste egenskapene dere ser etter når dere tar inn lærlinger?
– At de møter opp når de skal. Og at de ikke har så mye fravær på skolen. Vi ser ikke så mye på karakterer, men mer generelt på orden, sier Berit Tora Sand.