Her finner du anbefalinger til MEF-bedriftene og en oversikt over regelverksendringer som har kommet som følge av koronapandemien.
Oppdatering på status og regler pr 3. desember.
Ny lov om rekonstruksjon skal hjelpe selskaper som står i fare for konkurs. Sak fra Bull & Co Advokatfirma AS.
Generelt
Vi oppfordrer våre medlemmer til å gjennomføre risikovurderinger knyttet til koronaviruset og å følge anbefalingene til Folkehelseinstituttet.
Vår erfaring er at Arbeidstilsynet ønsker at følgende skal fremlegges ved et ev. tilsyn:
- dokumentasjon fra siste gang virksomheten kartla og vurderte risiko for å bli eksponert for koronavirus (covid-19) på arbeidsplassen
- beskrivelse av de tiltakene virksomheten har iverksatt for å fjerne eller redusere risikoen for smitte
- kopi av rutiner som sørger for at ansatte blir forsvarlig vernet mot smitte
- beskrivelse av hvordan alle arbeidstakere har fått informasjon om koronavirus (covid-19) som risikofaktor i arbeidsmiljøet på et språk de forstår
- kopi av rutiner eller beskrivelse av tiltak som sørger for at eventuell innkvartering som arbeidsgiver tilbyr arbeidstakere, er forsvarlig
Nederst i denne saken (vedlegg) finner du følgende:
- En sjekkliste som din bedrift kan benytte
- Retningslinjer for møte, samlinger, hjemmekontor m.m.
- Maler for permitteringsvarsel
- Corona-råd for renovasjon, avfallshåndtering og gjenvinning
- Tiltaksplan for arbeidsreiser og pendling
BNL har også utarbeidet en bransjestandard for smitteverntiltak på bygge- og anleggsplasser ifm. covid-19, både på norsk og på engelsk. . I Oslo og Bærum kommune er bransjestandarden fra BNL vedtatt i forskrift, dvs. at bransjestandarden skal følges på bygge- og anleggsplasser. Mer informasjon om krav på byggeplasser i Oslo finner du her.
Informasjon om arbeidsgivers plikter knyttet til risiko for smitte finner du her.
Hvis du er MEF-medlem og har juridiske spørsmål knyttet til corona kan du kontakte vår juridiske avdeling på tlf: 971 81 500.
Lenker til andre nettsider med viktig informasjon
Folkehelseinstituttet kommer fortløpende med oppdaterte fakta, råd og tiltak på sin nettside. Den finner du her.
Her finner du en oppsummering av nasjonale tiltak innført av norske myndigheter for å håndtere koronasituasjonen.
NHO har samlet spørsmål og svar som er relevante for bedrifter. Disse finner du her.
På regjeringen sine nettsider finner du informasjon om regler/retningslinjer for arrangementer. Les mer her.
Bransjestandard om innreisekarantene og arbeid
BNL har utarbeidet en bransjestandard som beskriver bruk av testing, og bransjeråd for gjennomføring av innreisekarantene i kombinasjon med utførelse av arbeid. Standarden bygger blant annet på forskrift om smitteverntiltak mv. under koronautbruddet (covid-19-forskriften) og råd fra Folkehelseinstituttet.
Bransjestandarden finner du her
Standarden tar utgangspunkt i regjeringens politikk om å kombinere smittevern med å opprettholde drift i virksomhetene. Bransjestandarden bygger på forskrift om smitteverntiltak mv.
Bransjestandarden til BNL ble sist oppdatert 15. januar, og hensyntar derfor ikke nye strengere regler om smittevern og innreiserestriksjoner. BNL vil uansett ikke gi råd om kombinasjon av arbeid og karantene, se pkt. 6:
«I lys av økt smitte i Norge og Europa med fokus på importsmitte og innføring av karantenehotell, finner BNL det ikke tilrådelig å gi råd om arbeid i karantene i denne versjonen av bransjestandarden.»
Etter forskriften er det imidlertid fortsatt mulig for personer i karantene å være på en arbeidsplass der andre ikke oppholder seg.
Permitteringsperioden forlenges til 30. september
Regjeringen har tidligere utvidet permitteringsperioden fra 26 til 52 uker. Dette for å gjøre koronasituasjonen mer håndterbar for næringslivet.
Arbeidstakere som 1. februar 2021 hadde 35 eller færre uker igjen av maksimal permitteringsperiode, kan likevel være permittert frem til og med 30. september 2021.
Ordningen med en lønnspliktperiode 2 på fem dager etter 30 ukers permittering er utsatt fra 1. januar 2021 til 1. juni 2021.
Lønnspliktperiode 2 vil dermed gjelde alle som har vært permittert i 30 uker eller mer innenfor en periode på 18 måneder fra 1. juni 2021.
Lenke til informasjon fra NAV om permittering som følge av koronavirus.
Lønnsstøtte til bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb
Som arbeidsgiver kan du på visse vilkår få støtte for å ta egne permitterte arbeidstakere tilbake i jobb. Ordningen gjelder for arbeidsgivere som tar tilbake egne ansatte fra permittering i perioden 15. mars til 30. juni 2021. Støtten er på maksimalt 25 000 kroner per ansatt og graderes ut fra stillingsprosent og permitteringsgrad. Det blir mulig å søke på ordningen fra 3. mai 2021.
Kompensasjonsordning for faste uunngåelige utgifter
Bedrifter som har opplevd omsetningssvikt som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene kan søke om å få dekket de faste uunngåelige kostnadene på www.kompensasjonsordning.no.
Ordningen gjelder for bedrifter som har opplevd en reduksjon i omsetningen på minst 30 prosent sammenlignet med året før.
Kompensasjonsordningen som ble forvaltet av Skatteetaten og som gjaldt perioden mars-august 2020 er avviklet, og det er innført en ny kompensasjonsordning for perioden fra 1. september 2020. Det kan søkes fra 18. januar 2021.
Les mer om den nye kompensasjonsordningen her.
Les mer på Regjeringen.no her.
Tilskudd for merkostnader til innreisekarantene
Lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med utgifter til innreisekarantene ved bruk av arbeidskraft fra utlandet trådte i kraft 21. desember 2020.
Forskrift til loven, som f.eks. skal regulere hvordan en søker om tilskudd, se § 4 (3), er ikke gitt på nåværende tidspunkt, men har vært på høring. Les mer her.
Ordningen skal dekke foretakets merkostnader som følge av innreisekarantene i forbindelse med koronapandemien. For å motta tilskudd så må foretaket ha hatt arbeids- eller oppdragstakere som var underlagt krav om innreisekarantene (karanteneopphold gjennomført på karantenehotell dekkes ikke), foretaket må ha vært ansvarlig for karanteneoppholdet, og karanteneoppholdene må ha vært gjennomført på egnet oppholdssted i henhold til covid-19-forskriften.
Det stilles også krav om at foretaket er registrert i Foretaksregisteret (Enhetsregisteret for enkeltpersonforetak), skatteplikt til Norge, ansatte (ikke krav for enkeltpersonforetak), lovlig aktivitet, og at foretaket ikke er under konkursbehandling eller avvikling.
Tilskudd skal gis etter en fast sats på 1000 kroner per dag for hver arbeids- eller oppdragstaker som omfattes av søknaden. Tilskuddet kan ikke overstige foretakets merkostnader til karantene.
Følgende tilskuddsperioder foreslås i forskriften: 1. november 2020 til 31. desember 2020, 1. januar 2021 til 28. februar 2021, og 1. mars 2021 til 30. april 2021. Etter foreslått forskrift vil det maksimalt kunne utbetales tilskudd for 20 karantenedøgn for den enkelte arbeids-/oppdragstaker i en tilskuddsperiode.
Kompensasjonsordning for utenlandske arbeidstakere fra EØS-området
Kompensasjonsordningen gjelder for arbeidstakere fra EØS-området, som er medlem av norsk trygd, og som er eller ble forhindret fra å komme til Norge for å utføre arbeid ifm. innreiserestriksjoner som ble innført 29. januar 2021.
Rent praktisk innebærer kompensasjonsordningen at arbeidsgiver må betale ut kompensasjon til arbeidstakere som ikke har mottatt lønn, som er på 70 % av sykepengegrunnlaget, og så vil arbeidsgiver måtte søke refusjon fra NAV. Siden kompensasjonsordningen gjelder tilbake i tid, så vil ordningen kunne innebære at arbeidsgiver må forskuttere 70 % av lønn for perioden tilbake til 29. januar 2021.
Permittering og dagpenger
• Dagpenger for permitterte og ordinært ledige har blitt oppjustert 80 % av dagpengegrunnlaget under 3 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) og 62,4 % av dagpengegrunnlaget mellom 3 G (304 053 kroner) og 6 G. Folketrygdens grunnbeløp (G) er 101 351 kroner.