Solskjærs metode

05.01.2019
Julie M. Brodtkorb. Foto Runar Daler.jpg

Vi som bedriftsledere har muligheten til å gjøre samme suksess som Solskjær, skriver MEFs Julie Brodtkorb i en kronikk. 

Kronikken ble først publisert på NRK Ytring 5. januar.

For oss som ikke har et lidenskapelig forhold til 4-3-3-formasjoner og som ikke aner hvor lang en pasning må være for å kalles en langpasning, er det ikke så lett å forstå hvordan Ole Gunnar Solskjær har ledet Manchester United til fire seire.

Samtidig vekker hans formidable suksess nysgjerrigheten selv hos en passe fotballinteressert dame fra Trondheim, med Manchester Uniteds arvefiende Liverpool som favoritt i den engelske ligaen.

Lederbragd
Jeg har tatt meg selv i å begynne å følge med på hva som skjer i Premier League. Det er utelukkende Ole Gunnar Solskjærs fortjeneste, for det han har gjort i de siste ukene er en lederbragd.

Han har fått en av verdens rikseste og mest meriterte klubber ut av en dyster og nedadgående spiral. Nå står laget fram med brede smil og er på vinnersporet. 

Det finnes sikkert mange gode grunner til at Solskjær lykkes. Jeg vil peke på tre forklaringer som har lite med fotball, men mye med ledelse å gjøre. Jeg mener alle tre er direkte overførbar til ledelse av bedrifter i Norge. 

Positiv
For det første, og det klart viktigste: Ole Gunnar Solskjær bruker enhver anledning til å framsnakke alle som betyr noe for lagets suksess. De som spiller, de som sitter på benken, klubbens ansatte og klubbens supportere. 

I et av hans første intervju etter ansettelsen sa han dette: «Jeg har Manchester United i hjertet mitt og det er briljant å komme tilbake. Jeg ser virkelig fram til å jobbe med så talentfulle spillere, støtteapparatet og alle andre i klubben». 

På pressekonferansene holder han fram hvor sterk tro han har på sine stjerner, hvor store muligheter det finnes for innbytterne, hva som skal til for talentene og hvor høyt han elsker klubbens supportere. 

Alle får med seg hva den nye lederen faktisk fokuserer på: Dem. Laget. Fellesskapet. Ikke seg selv, slik Jose Mourinho i stadig sterkere grad gjorde. 

Forståelig
For det andre: Ole Gunnar Solskjær snakker om fotball slik at selv jeg forstår nesten alt han sier.

Han har en så sterk indre trygghet at han ikke trenger smykke seg med fremmedgjørende og uforståelig stammespråk. 

Når vi vanlige mennesker forstår hva han sier, er jeg 100 prosent trygg på at Manchester Uniteds spillere og supportere gjør det samme.

Kjærlighet
For det tredje: Smilet, jubelen og klemmen til spilleren som akkurat er tatt av banen.

Han viser med alt han sier og gjør at det er få ting i verden han elsker høyere enn Manchester United.

Se til Solskjær
Vi som bedriftsledere har muligheten til å gjøre akkurat det samme. Framsnakke våre medarbeidere. Framsnakke våre leverandører. Framsnakke våre kunder. Tenk på det i din neste oppdatering på Facebook.

Vi kan snakke et språk som alle forstår. Vi må vise i ett og alt vi gjør at det vi elsker mest i verden er den virksomheten vi leder. 

For å få til det siste, er det selvsagt en forutsetning at kjærligheten er reell. Er den ikke det, bør en finne seg noe annet å gjøre. 

Måten Solskjær har taklet suksessen – stolt, men ydmyk – vil gjøre det lettere for han når motgangen melder seg på Old Trafford. 

Måten du er på i medgang avgjør hvordan omgivelsene vil dømme deg i motgang.


Julie Brodtkorb
Adm. dir. 
MEF

Kontakt oss

MEF
Postboks 505 Sentrum
0105 Oslo
Telefon: 22 40 29 00
E-post: firmapost@mef.no

Besøksadresse

MEF
Fred. Olsensgt. 3
0152 Oslo (NB! Kun besøksadresse)

Snarveier

Nyhetsarkiv
Medlemsoversikt
MEFs KS/HMS
Personvernerklæring
Intranett for ansatte